изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:27 EEST
ГРАМОТНОСТ И ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ СПОРЕД ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ЖИЛИЩНИЯ ФОНД 2011 г.    
ОбразованиеДанните от преброяванията на населението в България дават възможност да се характеризират както образователното равнище на населението към годините на преброяванията, така и тенденциите на неговото изменение. В България наблюдението на образователния статус на населението започва от преброяването, проведено през 1934 г.

Образование

Образователната структура на населението на 7 и повече навършени години значително се подобрява през 2011 г. в сравнение с предходните години, следвайки ясно изразената тенденция на увеличаване на броя и дела на населението с висше и средно образование при същевременно намаляване на броя на лицата с основно и по-ниско образование.

Към 1.02.2011 г. броят на лицата с висше образование в област Добрич е 24 293 души (13.7%), или всеки седми е висшист, a лицата, завършили средно образование, са 68 038 (38.4%). Делът на лицата с начално и по-ниско образование е 19.2%.

Значителни са различията в образователната структура по местоживеене - почти две трети от жителите на градовете (63.0%) са със завършено най-малко средно образование, докато за жителите на селата този относителен дял е 27.8%.

В сравнение с предходното преброяване през 2001г., относителния дял на висшистите и завършилите средно образование от населението на 7 и повече навършени години се увеличава – тогава те са били съответно  10.0% с висше и 32.3 % със средно образование.

Към 1.02.2011 г. най-образовани са жителите на община Добрич-град, където всеки пети (20.0%) е с висше образование, следвана от общините Каварна и Балчик, където относителният дял на висшистите е съответно 11.9 и 11.3%. С най-неблагоприятна образователна структура по отношение на дела на лицата с висше образование са общините Добрич-селска (3.3%) и Крушари (3.5%).

Грамотност

При последното преброяване относителният дял на неграмотните лица (неумението да се чете или пише) в област Добрич е 2.7% от населението на 9 и повече навършени години. Жените са с по-висок относителен дял на неграмотните (3.4%) в сравнение с мъжете (1.9%). От завършилите начално образование 1.6% се определят като неграмотни.

С най-нисък относителен дял на неграмотното население в областта е община Добрич-град (1.1%), следвана от община Шабла (1.5%). Най-негативно по отношение на грамотността е положението в община Крушари, където относителният дял на неграмотните е 7.3%, или всяко 14-о лице е неграмотно, следвана от общините Добрич-селска (5.3%) и Тервел (5.1%).

Методологични бележки

·        Степен на завършено образование

Това е най-високата степен на завършено образование независимо от формата на обучение, в която е придобито (дневна, вечерна, задочна, дистанционна), за която лицето притежава диплома или свидетелство (български или легализирани чуждестранни).

·        Грамотност

Грамотността е умението да се чете и пише. За грамотно се счита лице, което може да чете, разбирайки смисъла на написаното, както и да напише кратко изложение за ежедневните си дейности. За неграмотно се счита лице, което не може да чете и да разбира смисъла на написаното и не може да напише кратко изложение за ежедневните си дейности. Лице, което умее да чете и пише само цифри и собственото си име, се счита за неграмотно. Също така неграмотно е и лице, което умее да чете, но не може да пише, и лице, което умее да прочете и напише само няколко заучени ритуални фрази (Препоръки на ООН (353).

Неделчо Василев

Директор ТСБ – гр.Добрич

 


Сходни връзки

ГРАМОТНОСТ И ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ СПОРЕД ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ЖИЛИЩНИЯ ФОНД 2011 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди