изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:18 EEST
САЩ се готвят за “арабската зима”    
Коментари В отговор на вълната антиамерикански протести, заляла близо двадесет страни заради скандалния филм “Невинността на мюсюлманите”, САЩ възнамеряват да подсилят своите задгранични представителства с помощта на военните. Все още не е ясно дали тази мярка ще може да защити американските дипломати.

Също не е ясно дали изпращането на военните ще спаси американския президент Барак Обама от сравненията с неговия предшественик Джими Картър, който не бе преизбран заради своята “мекота”.

Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета в разговор с изданието “Foreign Policy” призна, че в момента се разглежда вариантът за изпращането на военни в редица държави, където е възможна появата на нови антиамерикански протести. По думите на Панета става въпрос за 17-18 страни, които в момента “до голяма степен се намират в зоната на вниманието”. Той, впрочем, помоли да не се избързва с изводите за провала в тези страни на борбата за демокрация, получила названието “арабската пролет”: Проявите на една група хора не отразяват настроението на цялото общество.

Кога, къде конкретно и какъв брой американски военнослужещи могат да бъдат изпратени за противодействие на протестите не се съобщава. Очевидно, че става дума за арабските страни от Близкия изток и Северна Африка. В столиците на Либия и Йемен групи по 50 морски пехотинци пристигнаха още миналата седмица. “Трябва да сме готови в случай, че протестите излязат извън контрол”, поясни Панета решението за изпращането на специалните части.

Първите антиамерикански протести разтресоха Кайро, където тълпа нахлу в посолството на САЩ, разкъса държавния флаг и се опита да сложи на негово място черното знаме на “Ал Кайда”. После на нападение бе подложено американското консулство в Бенгази, в резултат на което загинаха четирима души, включително и самият посланик.

На нападение от разярена тълпа с численост, според различни данни, от няколкостотин до няколко хиляди души бе подложено посолството на САЩ в йеменската столица Сана. След това антиамериканските протести се прехвърлиха и в други държави – Судан, Тунис, Ливан, Афганистан и Индия.

Протести имаше и в редица страни от Европа, в Австралия, Мароко, Пакистан, Катар, Йордания и Индонезия.

Арабските вълнения избухнаха само два месеца преди изборите за президент в САЩ и могат сериозно да навредят на Барак Обама, кандидатирал се за втори мандат. Републиканците получиха повод за разкритикуват външната политика на сегашната администрация и да обвинят президента в нерешителност.

Антиамериканските протести станаха най-сериозното изпитание за външната политика на Обама в този предизборен сезон, пише The New York Times. Много анализатори си задават въпроса, достатъчно ли е направил той за развитието на демократичните общества в страните на “арабската пролет” и добре ли са били премислени всичките въпроси в този регион, отбелязва изданието.

“След като Обама ликвидира Осама бен Ладен и Кадафи, и не допусна изостряне на ситуацията около Иран, изглеждаше, че той напълно контролира ситуацията. Сега обаче Обама е почти второто пришествие на Джими Картър”, заяви за The New York Times експертът на American Enterprise Institute и служител в президентската администрация на Джордж Буш Майкъл Рубин.

По време на управлението на Картър през ноември 1979 г. в Техеран бе превзето посолството в САЩ. Няколко десетки души прекараха в плен повече от година. Заложниците бяха освободени едва с избирането на Роналд Рейгън за президент. Според редица американски анализатори, именно този дипломатически провал е попречил ма Картър да изкара втори мандат.

Опонентът на Обама на предстоящите избори реши да се възползва от случая и да изиграе картата. Малко след нападенията в Кайро и Бенгази, републиканецът Мит Ромни направи гневно обръщение, в което обвини Обама в нерешителност. По думите на Ромни, вместо жестоко да осъди нападенията, администрацията е говорила за оксърбителното съдържание на филма “Невинността на мюсюлманите” и оскърбяването на чувствата на вярващите.

Тук обаче републиканецът не позна. Неговото изявление бе осъдено дори и от някои съпартийци, а пресата го заля с критики: как може да се говори за политика, когато гинат хора. Например, The Atlantic припомни, че след провалената военна операция на Картър за освобождаването на заложниците в посолството в Техеран дори неговият съперник Рейгън не е използвал този неуспех за политически цели, говорейки, че в тежки времена е необходимо разногласията да бъдат забравени. / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

САЩ се готвят за “арабската зима” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди