изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:30 EEST
Глобиха "Шеврон" с още 17,5 милиона долара    
По светаАмериканската петролна компания "Шеврон" трябва да плати 17,5 млн. долара глоби заради петролен разлив край бреговете на Рио де Жанейро през 2011 г., съобщи Франс прес, цитиран от БТА. Освен глобата, съдът забранява на компанията да възобнови дейността си в Бразилия.


До паричната санкция се стигнало след 24 нарушения на "Шеврон", съобщи директорката на бразилската Национална петролна агенция Магда Чамбриард.

Това е поредна глоба на компанията. В края на 2011 година бразилският институт за околната среда наложи на "Шеврон" глоби на обща стойност 33,4 милиона долара за щети на околната среда и пропуски в дейностите за преодоляване на последиците от петролния разлив.

Тази парична санкция бе заради разлив на около 3000 барела петрол в дълбоките води на Атлантическия океан край експлоатираното от "Шеврон" петролно находище Фради, на 370 км от крайбрежието на Рио.

Друга глоба ще бъде наложена на американския петролен гигант в близките месеци заради изоставянето на сондажния кладенец, обяви Магда Чамбриард.

Бразилия е отправила иск към "Шеврон" за обезщетения на стойност 10 милиарда долара за щети, нанесени на околната среда. Американската петролна компания обаче ги оспорва.

"Шеврон" прекрати доброволно дейността си в Бразилия през март 2012 година, след като откри нов теч. На 1 август бразилският съд й забрани да поднови извличането на петрол.

„Шеврон" замрази добива на газ у нас

Американската компания "Шеврон" замрази проучването на шистов газ у нас, докато забраната върху този вид добив не падне.

Компанията е била кандидат в конкурси за добив на нефт и газ по традиционните методи у нас, заяви преди време Майкъл Барет от "Шеврон България Експлорейшън енд Продъкшън".

"В момента Шеврон няма планове за разработване на конвенционален природен газ в България. Ще спазваме всички закони в страната и няма да правим конкретни планове за разработване на природния газ от шисти, преди мораториумът да бъде вдигнат", уточни Барет.

Той допълни, че "Шеврон" разработва различни технологии в сферата на добива, но засега не прилага алтернативни методи за изземване на шистовия газ без хидрофракинг.

Забраната върху използването на технологията хидрофракинг бе наложена в началото на януари и на практика блокира намеренията на американската компания "Шеврон" да проучва за шистов газ в Северна България в региона на Нови пазар.

При хидрофракинга в скалите се вкарва вода и химикал под налягане. Създават се условия за мини-земетресения, които изкарват газа на повърхността. Според експерти тази технология може да бъде опасна, в случай че се прилага на малка дълбочина.

„Забранява се прилагането на технологията на хидравлично разкъсване (фракинг) или всяка друга технология, която представлява нагнетяване на смес от течности (гелове или втечнен газ), химически добавки и/или флуиди, механични и/или органични пълнителни, сондажи, водещи до образуване на нови и/или разширяване на съществуващи естествени пукнатини или пукнатинни системи във всякакви седиментни формации, включително въглищни пластове, с цел проучване и добив на нефт и природен газ". Това е записано в поправката, която депутатите приеха през юни тази година.

В началото на август друга американска компания - "Химера енерджи", обяви, че е открила метод за добив на газ от шисти без хидравлично разбиване.  http://www.trud.bg

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ 

 


Сходни връзки

Глобиха "Шеврон" с още 17,5 милиона долара | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди