изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:10 EEST
ПОТЪВАМЕ БАВНО И СИГУРНО: БЛИЗО 3 НА СТО ОТ ДОБРУДЖАНЦИ СА НЕГРАМОТНИ    
ОбразованиеДелът на неграмотните в Добричка област сред населението на възраст над 9 години е 2.7%, сочат данните на Териториалното статистическо бюро в Добрич към началото на февруари тази година. Повечето от лицата, които не могат да пишат или да четат, са жените – почти два пъти повече от неграмотните мъже. От завършилите начално образование 1.6% се определят като неграмотни.

С най-нисък относителен дял на неграмотното население в град Добрич (1.1%), следвана от община Шабла (1.5%). Най-голям е делът на неграмотните добруджанци в община Крушари, където те са 7.3 на сто от населението или всеки 14-и жител на общината.

Образователната структура на населението на 7 и повече навършени години значително се подобрява през 2011 г. в сравнение с предходните години, посочват статистиците. Те отчитат ясно изразена тенденция на увеличаване на броя и дела на населението с висше и средно образование, като същевременно намалява броят на добруджанци с основно и по-ниско образование.

По данни към висшистите в областта са 24 293 души или 13.7% от населението, със средно образование са 68 038 или 38.4%. Тревожен е обаче фактът, че делът на лицата с начално и по-ниско образование е повече от този на висшистите - 19.2%.

Статистическите данни показват, че почти две трети от жителите на градовете (63.0%) са със завършено поне средно образование, докато за жителите на селата този процент е 27.8. Най-образовани са жителите на областния център Добрич, където всеки пети е с висше образование. Следват общините Каварна и Балчик, където относителният дял на висшистите е съответно 11.9 и 11.3%. Най-малко са лицата с висше образование са общините Добричка (3.3%) и Крушари (3.5%).

В сравнение с предходното преброяване през 2001г. относителния дял на висшистите и завършилите средно образование расте – тогава те са били съответно  10% висшисти и 32.3 % - със средно образование. НДТ

 

 

 


Сходни връзки

ПОТЪВАМЕ БАВНО И СИГУРНО: БЛИЗО 3 НА СТО ОТ ДОБРУДЖАНЦИ СА НЕГРАМОТНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди