изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:49 EEST
Отвориха двореца ”Евксиноград” за посещения    
НовиниРезиденция "Евксиноград" обяви седмица на отворените врати по повод отбелязването на 130 години от началото на Построен в края на ХІХ в. като лятна резиденция на монарсите от Третото българско царство, днес той съхранява атмосферата на миналото с уникалната архитектура, неповторимата си природа, с парка и красивите си цветни градини. 

Построен в края на ХІХ в. като лятна резиденция на монарсите от Третото българско царство, днес той съхранява атмосферата на миналото с уникалната архитектура, неповторимата си природа, с парка и красивите си цветни градини.

През 2012 г. се навършват 130 години от началото на изграждането на двореца "Евксиноград". 
Лансирането на идеята за утвърждаването на Варна като лятна столица на Княжество България става през 1880 г., когато в града е посрещнат княз Александър І Батенберг. Тогава на това място е бил манастирът Св. Димитър, известен с прекрасната си гледка към морето и с хубавите си бели вина.
Князът харесва мястото и решава да построи лятна резиденция. За целта през 1882 г. варненската община и гръцката митрополия подаряват манастира Св. Димитър с прилежащата му околност на княз Батенберг.

На 15 август същата година тържествено е положен основният камък на летния дворец, наречен първоначално "Сандрово" по италианското умалително име на Александър - Сандро.
Първоначалният проект, принадлежащ на виенския архитект Виктор Румпелмайер, не е реализиран изцяло, поради настъпилите политически събития в страната, свързани с детронацията на княза.

Лятната резиденция е завършена от новия български княз Фердинанд I в периода 1887–1900 г. Наложени са корекции в проекта в духа на европейските традиции, осъществени от швейцарския архитект Херман Майер, немския Леерс и българския архитект Никола Лазаров.

Внушителната сграда е оформена в три етажа с конусообразен покрив и четириъгълна кула с часовник, обърната с лице към морето.
Външната архитектура на двореца е като реплика на френските ренесансови дворци от XVIII век – с фигурална зидария, висока мансарда, с метална обшивка и куполообразен завършек в единия край.
Интериорът е представен от стилна английска мебел, автентични камини, изработени от италиански мрамор в различен цвят, френски полилеи с вградена златна лилия – символ на френската кралска династия "Бурбони", стенни и каминни часовници, редки картини закачени върху стени със златисти копринени тапети.

На 27 юли 1893 г. по молба на княгиня Мария-Луиза, първата съпруга на Фердинанд I, дворецът "Сандрово" е преименуван на "Евксиноград".
Новото име произлиза от древногръцкото наименование на Черно море – евксинос понтос, със значение на гостоприемно море, в случая на гостоприемен град.

Неразделна съставна част от комплекса Евксиноград е и дворцовият парк. За оформянето на парка от 800 дка през 1888 г. княз Фердинанд I привлича френските паркостроители Едуард Андре и Анри Мартине. Изпълнението започва през 1890 г., като в периода 1890 – 1892 г. се извършват основните работи по трасирането на партерната част и моделирането на терасите с растителност, внесена от Цариград, Унгария, Франция и Италия. Обемно-пространственото изграждане на парка е съобразено с основните проучвания на почвените и климатични условия.

Първият декоративен материал е доставен от Южна Франция. По оголените и каменисти места е нанесена плодородна почва, взета предимно от поречието на река Камчия. Североизточно от дворцовата сграда са изградени оранжерии за презимуване на палмите и производство на цветя. В тях и в декоративния разсадник се отглеждат над 500 вида цветя и над 200 вида фиданки за попълване на пейзажните групи и оформяне на нови.

По-късно е завършена и най-елегантната и представителна част на парка – партера пред двореца, решен на две нива, с водна площ и бронзова статуя на Нептун, доставена от Франция. С френски произход е и вграденият в парковата композиция фронтон – част от покривната конструкция на френския средновековен замък "Сен Клу", изгорял по време на Френско-пруската война (1870 г.).

Това е единственият архитектурен паметник от Средновековна Франция, пренесен и съхранен в България.
http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Отвориха двореца ”Евксиноград” за посещения | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди