изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:02 EEST
Италия осъди агенти на ЦРУ    
По света

Подсъдимите не присъстваха на процеса и никога не са били задържани от италианските власти, но рискуват арест, ако пътуват в Европа



Върховният съд на Италия потвърди присъдите на 23 американски граждани, участвали в отвличането на заподозрян терорист, предаде Асошиейтед прес.

Решението на италианския върховен съд слага край на процедурата по обжалване на присъдите в първото дело в света, в което се осъжда практиката на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) да арестува заподозрени в тероризъм и да ги праща за разпит в страни, където изтезанията са разрешени.

Сред подсъдимите е бившият шеф на бюрото на ЦРУ в Милано Робърт Селдън Лейди, който бе осъден на 9 години затвор.

Останалите 22 души бяха осъдени на седем години затвор.

Присъдата срещу 23-та американци и двама италианци бе произнесена миналата година заради участието им в отвличането в Милано на 17 февруари 2003 г. на Осама Мустафа Хасан Насър, известен още като Абу Омар.

Той бе прехвърлен първо във военни бази на САЩ в Италия и Германия и накрая бе предаден на Египет, където по негови твърдения е бил изтезаван.

Обу Омар вече е на свобода, посочва АП.

Отвличането било извършено в рамките на операция на ЦРУ на САЩ за арест и разпит в секретни обекти на територията на трети страни на заподозрени в тероризъм, посочва агенцията.

Подсъдимите не присъстваха на процеса и никога не са били задържани от италианските власти. Но след решението на Върховния съд на Италия те рискуват да бъдат арестувани, ако пътуват в Европа, посочва АП.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Италия осъди агенти на ЦРУ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди