изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:58 EEST
БЕЗПОКОЙСТВО НА БСП В ОБЩИНА ДОБРИЧКА ЗА МАНДАТ 2011-2015 ГОДИНА    
Интервюта Надежда Василева - председател на Общинския партиен съвет на БСП в община Добричка, и д-р Даниела Йорданова – председател на група съветници от БСП в Общинския съвет, пред НДТ

- Г-жо Василева, от няколко месеца Вие сте председател на Общинския партиен съвет на БСП в община Добричка. Честито! Бихте ли разказали за някои от решенията на 48-ия конгрес на БСП, в който участвахте?

Надежда Василева: Бях избрана за председател на Общинския партиен съвет на БСП в община Добричка в края на месец април. Участвах, като делегат, на 48-ия конгрес на БСП. Веднага след общинската конференция стартира подписката за организиране на национален референдум за развитие на атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене". Заедно с Общинския партиен съвет създадохме организация за ангажиране на всички членове и симпатизанти на БСП, както и на максимален брой граждани. В резултат на това нашата организация беше наградена на Националния събор в Бузлуджа като организация, представила се най-добре в нашата област.

48-ият конгрес на БСП прие апел към българското общество - "Предстоящите избори - по волята на гражданите". От нас, разбира се, зависи, дали ще получим доверието на хората.

- Какви ще са приоритетите пред Общинския партиен съвет на БСП през новия политически сезон?

Надежда Василева: Преди няколко дни открихме политическия сезон в нашата организация. На заседание с пленарния състав си поставихме предстоящите задачи. Предстоят събрания в основните партийни организации за запознаване на членовете с решенията на 48-ия конгрес на БСП. Излъчихме представител на Общинската партийна организация, който да участва в работна група за анализ на работата със СИК в Областния съвет на БСП, както и представител за медийна политика и връзка с Областния съвет на БСП. Беше осъществено и реализирано едно от решенията на нашата конференция - да имаме клубна база. Вече четвърти месец клубът на ОбС на БСП в община Добричка е действащ, за нашите симпатизанти мога да споделя адрес - Добрич, ул. "Хан Кардам" №3. Добре дошли в нашата база за заседания, срещи и мероприятия. Не на последно място беше разгледана съвместната дейност на Общинския партиен съвет с нашите общински съветници.

- Г-жо Йорданова, има ли промяна в работата на ОбС след избора на ново ръководство?

Даниела Йорданова: Проблемите в ОбС не отзвучаха и след смяната на ръководството – сменена бях като председател, избран бе нов председател от квотата на ГЕРБ и двама негови заместници от ДПС и ПП “Социадемократи”. След анализа и оценките, които групата общински съветници от БСП направи относно тези промени в ръководството, се наложи да излезем с предложение до председателя на ОбС с искане да има един заместник председател от квотата на БСП, защото ние имаме представителство от 10 съветници, заедно с коалиционния партньор от ЗНС. От проведеното на 17 септември заседание на Председателския съвет на ОбС имаме новина – един от зам.-председателите заяви, че БСП си има зам.-председател в негово лице. Какво означава това и как ние да го тълкуваме? За нас това звучи несериозно и говори за липса на политическа култура. А може би заместник председателят изпитва още носталгия към БСП? 

- А с новото ръководство решават ли се реално проблемите на община Добричка?

- С новото ръководство проблемите не се решават,  напротив -  задълбочават се. Например, шест месеца общината, респективно ОбС, работиха в условия на неприет бюджет за 2012 година. По предложение на общински съветник от БСП беше внесен за разглеждане същият бюджет, който нашите колеги от ГЕРБ, ДПС и ПП ”Социалдемократи” не приеха през февруари т. г. Защо трябваше да се изгуби толкова ценно време, да се работи на инат, да се демонстрира фалшиво самочувствие на безпринципно коалиционно сътрудничество? Кому беше нужно това? Явно този стил на работа се харесва от съветниците от посочените три партии. Късното приемане на бюджета доведе до забавяне изпълнението на строителната програма за 2012 година, разкриване на социална услуга в общността “Социален асистент”, финансирана като местна дейност, финансирането на футболните клубове за пролетния сезон. Два пъти беше внесена от кмета на общината докладна относно одобряване на общата численост и структура на общинската администрация. Тази докладна и до сега не е приета с мотива, че тя не е добра. Съгласно Наредба за длъжностните характеристики на държавните служители промените влизат в сила от 1 юли 2012 година. С тази действия на общинските съветници от ГЕРБ, ДПС и ПД “Социалдемократи” се нарушават законови разпоредби от страна на общинската администрация. Друг важен нерешен проблем, който е от изключителна важност за общината, е неприемането на план-сметката “Чистота” за 2012 година. Това доведе до затруднение при извозване на битови отпадъци по места.  

- Ефективна ли е работата на Председателския съвет?

Даниела Йорданова: Реално Председателският съвет от 8 май до сега работи неефективно. Не се свикват редовно заседания, не се обсъждат жизнено важни въпроси на общината, нито материали за предстоящи заседания на ОбС. Съгласно нашия правилник това е нарушение. Т. г. новото ръководство на ОбС не сметна за необходимо да се проведе тържествена сесия на общината, да се впишат заслужили личности в Почетната книга. По тези въпроси бе взето еднолично решение, без да бъде проведен Председателски съвет, без да бъдат изслушани председателите на групите общински съветници. От 8 май до настоящия момент, във връзка с контрол по законосъобразност на приетите от ОбС решения, областният управител на област Добрич е върнал общо четири решения на ОбС, като две от тях касаят промени в правилника за дейността му. Ето, със заповед от 17 септември 2012 година областният управител е върнал решение №236, прието на заседание на ОбС на 30 август. Това се получава поради факта, че предложенията за промяна в правилника бяха направени отново еднолично, без да се обсъдят на заседания на Председателския съвет. Разбира се, ако бяха спазени всички законови изисквания по приемане и обсъждане на докладни записки, до връщане на решения нямаше да се стигне. Мога да обобщя, че новото ръководство като цяло игнорира Председателския съвет.

- Г-жо Василева, Вие как ще коментирате дейността на Общинския съвет на община Добричка?

Надежда Василева: На всички е позната нездравословната обстановка в Общинския съвет. Като човек, който работи отдавна на територията на община Добричка, аз все още разчитам и се надявам на здравомислещите хора, които избрахме да работим единствено за развитието на тази община и доброто на нейните граждани. А по отношение на сформиралите се коалиции в този ОбС мога само да цитирам един мой любим политик, който каза: "Силата на една коалиция не е в математическия сбор, а в излъчването". С това аз благодаря на нашите представители в ОбС за коректната и принципна политика, която водят.

В качеството ми на изпълнителен директор на "МИГ Добричка" не мога да разбера и да си обясня поведението на някои общински съветници, които със своето гласуване и поведение пречат на сдружението да изпълнява единственото си предназначение - да работи в обществена полза. Поведението на един общински съветник, който е гласувал да бъде реализиран този проект в името на това нашите граждани да получат европейски средства за своя бизнес, е необяснимо, когато се изразява с доклади, жалби до различни институции. Нормалното поведение, според мен, е да се води диалог и проблемите да се решават с помощта на съответната нормативна уредба, а не да се пречи на различните бенефициенти и организации да кандидатстват пред "МИГ Добричка" заради личностни отношения и непремерени амбиции. Както каза и кметът г-н Петко Петков: "Изборите свършиха, трябва да работим за хората, които ни гласуваха доверие".

- От тук нататък – накъде?

Даниела Йорданова: Общинските съветници от петте политически сили в ОбС трябва да покажем, че работим отговорно за развитието на община Добричка и за подобряване качеството на живот на нейните жители. Всички съветници, независимо от коя политическа сила са представени в ОбС, трябва да бъдем лоялни партньори, съмишленици за постигането на една обща цел – превръщането на българското местно самоуправление в пълноценна част от европейската демократична традиция на силни общини. В противен случай рискуваме мандат 2011-2015 да бъде неуспешен за община Добричка.

 

Платена публикация

 

 


Сходни връзки

БЕЗПОКОЙСТВО НА БСП В ОБЩИНА ДОБРИЧКА ЗА МАНДАТ 2011-2015 ГОДИНА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
БЕЗПОКОЙСТВО НА БСП В ОБЩИНА ДОБРИЧКА ЗА МАНДАТ 2011-2015 ГОДИНА
Автор: Anonymous да 2012-09-20 @ 17:49 EEST
П.П. - последния червен талибан в Североизточна България...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди