изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:32 EEST
72 години от възвръщането на Южна Добруджа към България    
Общество Посрещането на освободителните български войски в Добрич преди 72 години ще бъде пресъздадено на 23 септември в центъра на столицата на Южна Добруджа, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.


Уникалната за града ни историческа възстановка се организира от Общината и регионалния клуб "46-ти пехотен Добрички полк" към Национално дружество "Традиция". Ще бъдат пресъздадени три ключови момента от паметните дни на септември 1940 г. В 9 ч. край с. Крумово, на мястото на старата българо-румънска граница ще бъде възстановен вълнуващия миг от навлизането на Лейбгвардейския на Негово Величество конен полк с командир полковник Тодор Антонов в изконната българска земя и потъпкването на черния флаг, символизиращ жестоката несправедливост, извършена спрямо народа ни от Великите сили с Ньойския диктат. Посрещането на българските войски в Добрич на 25 септември 1940 г. и символичното предаване на властта между ген. Потопяну, генерал-лейтенант Георги Попов и ген. Атанас Жилков ще бъде пресъздадено на площад "Свобода" в областния център. Възстановката ще започне с фанфарен сигнал в 10.30 часа в началото на центъра при Градски парк "Св. Георги". Оттук шествието ще се отправи към пл. "Свобода", където ще се строят участниците в двете почетни роти, ще се приеме техния строй и приветствието на кмета на Община град Добрич Детелина Николова и ще прозвучат химните на България и Румъния. По стар български обичай възстановката ще завърши с традиционно добруджанско хоро и поклонение във Военно гробище – музей.
В пресъздаването на събитията ще участват представители на Национално дружество "Традиция" от Добрич, Силистра, Шумен, Копривщица и София, както и членове на сдружението "Традиция милитара Романа" от Букурещ. Във възстановката ще се включат: Духовият оркестър на Добрич, Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа", Младежки танцов фолклорен ансамбъл при ФСГ "Васил Левски", клубовете на пенсионера "Добруджански глас", "Димят", "Брацигово", "Калинка Вълчева", "Любимец", "Европейски гласове", "Отец Паисий", "Христо Ботев" и "Рилци". Възстановката се осъществява със съдействието на Регионалния исторически музей – Добрич. 
От Община Добрич приканват жителите на града да станат свидетели на старите воински ритуали, да видят униформено облекло, оръжие, артефакти и военни символи от 1940 г., и да бъдат част от едно оживяло минало. /БГНЕС /
http://www.vesti.bg




Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, генерал-лейтенант Иван Колев остава в историята като „бащата на българската конница”



Празнично хоро по повод одмобождението на Добруджа

Снимките са предоставени от Огнян Ханджиев във ФЕЙСБУК-ГРУПА "ДОБРУДЖАНЦИ"

 


Сходни връзки

72 години от възвръщането на Южна Добруджа към България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди