изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:27 EEST
Условни присъди за пожара във влака София-Кардам    
Ред и сигурност Тримата подсъдими, солидарно с БДЖ "Пътнически превози" ЕООД, ще трябва да заплатят 1,9 млн. лв. обезщетение на 19-те близки на загиналите във влака жертви


Апелативният съд във Велико Търново постанови условни присъди за тримата подсъдими по делото за пожара във влака София-Кардам, при който през 2008 г. загинаха девет души.

Присъдата на шафнерът на влака Георги Георгиев беше намалена от 12 на 3 години условно с 4-годишен изпитателен период.

Присъдата на началника на влака Иванка Костадинова беше намалена от 8 на 2 години и половина условно, също с четиригодишен изпитателен срок.

Съдът отмени оневинителната присъда на бившия директор на поделение "Спални и специални вагони" в БДЖ Георги Иванов и го призна за виновен, като му наложи 1 година и шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен период.

Тримата, солидарно с БДЖ "Пътнически превози" ЕООД ще трябва да заплатят 1,9 млн. лв. обезщетение на 19-те близки на загиналите във влака жертви, както и разноските по делото. Присъдата може да се обжалва в 15 дневен срок пред ВКС.

За БТА част от близките на загиналите казаха, че са недоволни от условните присъди и ще обжалват решението на апелативния съд.

Шафнерът на влака Георги Георгиев заяви, че ще иска пълно оневиняване и вероятно също ще обжалва постановената присъда.

Пожарът във влака София-Кардам, при който загинаха 9 души, а други девет бяха ранени, стана малко преди полунощ на 28 февруари 2008 г. недалеч от гара Червен бряг в композиция от девет вагона. Сред жертвите на инцидента бе и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН проф. Рашо Рашев. Това е най-тежкият железопътен инцидент у нас от 1992 г. насам.

Великотърновският апелативен съд осъди шафнера Георги Георгиев и началника на влака Иванка Костадинова на по 8,5 години и 5 години. Апелативните магистрати намалиха присъдите, наложени им от Плевенския окръжен съд.

Първата инстанция беше постановила по-сурови наказания - 12 години затвор за Георги Георгиев и 8 години за Иванка Костадинова. Третият подсъдим - Георги Иванов, беше оправдан.

С решение на Върховния касационен съд от 14 септември 2011 г. бе отменено като незаконосъобразно решението на Апелативния съд във Велико Търново и делото бе върнато за разглеждане от нов състав на съда. http://www.vesti.bg/

Началник влака София-Кардам е можел да спаси жертвите

 


Сходни връзки

Условни присъди за пожара във влака София-Кардам | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди