изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:49 EEST
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВОЕННО-ИСТОРИЧЕСКА ВЪЗСТАНОВКА НА ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙСКИ В ЮЖНА ДОБРУДЖА    
НовиниВоенно-историческа възстановка на влизането на българските войски в Южна Добруджа ще можем да видим на 23 септември, а поводът е честването Деня на Добрич и 72 години от възвръщането на Южна Добруджа към България. Организатори са общината в Добрич и сдружение „Национално дружество „Традиция” – регионален клуб Добрич.

Реконструкцията ще представи три от ключовите събития, случили се през септември 1940 г. Става въпрос за минаването на старата граница с потъпкването на черния флаг от Лейбгвардейския на Н. В. конен полк с командир полковник Тодор Антонов на 21 септември, 9.00 часа при с. Крумово. Следва посрещането на българските войски в град Добрич на 25 септември и символичното предаване на властта между ген. Потопяну, генерал-лейтенант Георги Попов е ген. Атанас Жилков в Добрич и на новата граница между Кардам и Негру вода на 1 октомври 1940 г., 9.00 часа.

Възстановката ще започне с фанфарен сигнал в 10.30 часа в началото на центъра при градския парк „Св. Георги”. След това шествието ще се отправи към площад „Свобода”, където ще се строят участниците в двете почетни роти, ще се приеме техният строй и ще бъдат приветствани от кмета на Добрич Детелина Николова. Ще прозвучат химните на България и Румъния.

По стар български обичай възстановката ще завърши с традиционно добруджанско хоро и поклонение във Военно гробище – музей.

В реконструкцията участват представители на Сдруженията „Национално дружество „Традиция” от Добрич, Силистра, Шумен, Копривщица и София, както и членове на Дружество „Традиция милитара Романа” от Букурещ. Във възстановката ще се включат: Духовият оркестър на Добрич с диригент Стоян Монов и представители на: Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, на Младежки танцов фолклорен ансамбъл при ФСГ „Васил Левски” с гл. худ. ръководител Коста Георгиев, на Клубовете на пенсионера „Добруджански глас”, „Димят”, „Брацигово”, „Калинка Вълчева”, „Любимец”, „Европейски гласове”, „Отец Паисий”, „Христо Ботев” и „Рилци”. Реконструкцията се осъществява със съдействието на Регионалния исторически музей – Добрич.

От община Добрич канят добричлии да присъстват на първата военно-историческа реконструкция в града, да станат свидетели на старите воински ритуали, да видят униформено облекло, оръжие, артефакти и военни символи от 1940 г., и да бъдат част от едно оживяло минало. НДТ


Посрещане на войската в освободената Добруджа, 1940г


От ляво на дясно ген Стефан Тошев, командващ III армия Добруджа, Главнокомандващият ген Никола Жеков, полк Стоян Пушкаров, полк. Йеротей Сирманов, подполк. Йосиф Петров, ген. Георги Тодоров, командващ II армия


Септември 1940 година. Възторжено посрещане на българските войски в Добрич

Снимките са предоставени от Огнян Ханджиев. Повече можете да разгледате във ФЕЙСБУК-ГРУПА "ДОБРУДЖАНЦИ"

 

 


Сходни връзки

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВОЕННО-ИСТОРИЧЕСКА ВЪЗСТАНОВКА НА ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙСКИ В ЮЖНА ДОБРУДЖА | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВОЕННО-ИСТОРИЧЕСКА ВЪЗСТАНОВКА НА ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙСКИ В ЮЖНА ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2012-09-23 @ 21:07 EEST

Първите две снимки сте ги "взели" от сайта на г-н Пейо Колев - "Изгубената България" (сравнил съм- имат същите ефекти/дефекти!) без да упоменавате наистина оригиналния източник- и то по време, когато той все още не слагаше воден знак. А г-н Пейо Колев е достатъчно коректен човек, че да упоменава той своите източници и има съвсем малка молба- при използване на неговите източници това да бъде упоменавано. Дарик радио в своята статия за същото събитие са съвсем коректни в това отношение, за разлика от Вас. Втората Ви снимка макар и имаща по-общо историческо значение за Добрич/Добруджа все пак е от времето на Първата световна война, а не е от събитията от 1940 год. Ако искахте важни генерали- в сайта "Изгубената България" в рубриката "Крайовска спогодба" има подобна актуална снимка- с ген. Георги Попов, току-що назначен от Цар Борис ІІІ за генерал-губернатор със заповед да навлезе с българските войски и да организира временната администрация и генерал-лейтенант Никола Хаджипетков. Аман от "журналистическата" Ви етика и безпардонност! Срамота!

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВОЕННО-ИСТОРИЧЕСКА ВЪЗСТАНОВКА НА ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙСКИ В ЮЖНА ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2012-09-24 @ 09:05 EEST
Мисля, че сте много рязък в коментара си. Ако прочете стотици материали в сайта ни, ще видите, че под всеки чужд материал има линк към собственика му.  Малко са толкова коректни като нас. Да не кажа спрямо нас, защото стотици материали се вземат от сайта ни и се преработват, без да се спомене източникът им. Що се отнася до снимките към този материал - казва се от кого са предоставени, а не че са негови авторски. Много от снимките за този период са от Историческия музей в Добрич и малцина се позовават на този факт. Музеят прави вече няколко пъти изложби с тези снимки, а от там тръгна и разпространението им.
До момента НДТ и ndtnews.hopto.org не са си позволявали никого да ограбват, няма да го сторим и в бъдеще.
И пак повтаряме. Огромното количество исторически снимки за Добрич са собственост или предоставени да се ползват на Историческия музей в Добрич.
Димитър Дуков



Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди