изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:34 EEST
Над 3 милиона българи живеят в чужбина    
ОбществоРосен Иванов: "Най-важното е да запазим българското им самосъзнание"

Над 3 милиона български емигранти празнуват днешния празник извън пределите на страната. Почти няма точка от земното кълбо, където да не може да се срещне наш сънародник, съобщава bTV.
„Най-важното е да запазим българското им самосъзнание. Най-трудно е с българчетата, които са родени в чужбина. Когато едно дете започне и в чуждо училище, е много трудно да разбере, че е българче, трябва да се работи с много внимание и това е кауза, не само държавна политика”, твърди Росен Иванов, който е председател на Агенцията за българите в чужбина.

Ева и Георги учат в България. По думите им намирането на добре платена работа е невъзможна кауза. Споделят, че не искат да преживяват, а да живеят, затова правят всичко възможно, за да заминат в чужбина.

„Аз мисля сега, като завърша, да запиша някаква магистратура в чужбина, чудя се, но повече клоня към "да", защото работя в момента, но и тази работа не ме устройва и не мога да си намеря нещо подходящо. Може би след подобна магистратура, ако се върна в България, ще имам повече възможности”, коментира Ева.

„Специално в моята професия тука изкуство не може да се случи. Няма достатъчно пари, в клубовете не дават много пари. Историята е много дълбока, трябва да говоря много”, споделя Георги.

Ако не могат да постигнат българската мечта, хиляди нашенци отиват да изживяват американската. По неофициални данни в САЩ живеят 250 хиляди наши сънародници.

"Границите не са това, което бяха. Особено, когато говорим за ЕС, ние дори не използваме думата миграция. Хората са свободни да се движат, да се връщат”, допълва Росен Иванов.

От Агенцията за българите в чужбина определят миграцията като динамична.

А българите, които се връщат в родината си, са предимно тези, които са работили в страни, засегнати сериозно от икономическата криза - Гърция, Испания и Италия./ http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Над 3 милиона българи живеят в чужбина | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Над 3 милиона българи живеят в чужбина
Автор: Anonymous да 2012-09-24 @ 07:37 EEST
Чета и се заливам от смях какви статии се пишат.Който не е бил навън той не знае,че в чужбина българин да не те прекара или излъже -няма как да не се случи.Решили -заминали,но после да ми се правят на големи патриоти и родолюбци ,няма как да стане.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди