изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:44 EEST
"МИГ ДОБРИЧКА" ВРЪЩА МЛАДИТЕ ХОРА В СЕЛАТА    
ИнтервютаНадежда Василева - изпълнителен директор на сдружение "МИГ Добричка", пред НДТ

- Г-жо Василева, бихте ли се представили за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна"?

- Общо взето, целият ми трудов стаж е преминал в община Добричка. Преди работата ми та - до 90-а година, съм била учител в различни населени места в общината. Продължих работа в отдел "Образование" като главен експерт. В последствие бях в новосъздадената дирекция "Европейски проекти и програми и икономическо развитие" като директор и през последните две години - секретар на община Добричка. Сега съм изпълнителен директор на "Местна инициативна група Добричка".

- Разкажете, ако обичате, за дейността на сдружението.

- Това е сдружение с нестопанска цел от юридически и физически лица и граждански сектор, събрани в организация в обществена полза с идеална цел. Сдружението спечели проект на стойност 4 милиона лева, който е от пионерските проекти в страната. Беше одобрена нашата Стратегия за местно развитие. Тя покрива територията на община Добричка. Ние бяхме сред първите 16 сдружения, които бяха одобрени, нашата стратегия беше класирана на второ място. Гордеем се с това. На 13 октомври 2011 година беше подписан договорът от председателя на сдружението г-н Петко Петков. Сформира се екип за работа. Работим четири души в сдружението - изпълнителен директор, експерт по прилагане на Стратегията за местно развитие, технически асистент и счетоводител.

- На какъв е дейността на "МИГ Добричка"?

- От октомври м. г. до сега имахме много сериозна подготовка по анализи, проектиране, проучвания, информационни срещи и обучения. Сега сме на етап на истинската работа -  одобрение на проекти, комисии за оценяване и, дай Боже", да се похвалим с изпълнение на бюджета на стратегията за тази финансова година. Предварително одобрената безвъзмездна финансова помощ за проекти към стратегията за местно развитие е 3 220 000 лева. За управление на "МИГ Добричка" са предоставени 648 900 лева. За тази бюджетна година ние имаме да усвояваме средства по бюджета в размер на 1 145 000 лева. Това са средства, които нашите бенефициенти могат да получат, като изпълнят срока - 30 септември, за затваряне на всички мерки. Искам да напомня на вашите читатели, че нашите мерки стартираха през февруари. Отчитаме като екип, че може би трябва да направим в тази посока промяна в стратегията. Не е добре, според нас, мерките да бъдат еднократно отворени, бенефициентите - поканени веднъж и да им дадем един дълъг срок, в който да кандидатстват. По-добра е практиката, която видяхме на други места в страната - при конкретно отваряне и затваряне на мерките бенефициентите се справят по-добре. Просто може би това е и черта на българина - когато има по-кракът срок на действие по-бързо да се организира.

- Колко проекта са подадени в "МИГ Добричка", какви дейности предвиждат те?

- В "МИГ Добричка" в момента официално в информационната система са входирани пет проекта. Четири от тях са по 121 мярка - за закупуване на земеделска техника и система за капково напояване, и един по 312 мярка - за оборудване цех за тестени изделия. В процес на разработка и усилена подготовка са по 121 марка още два проекта за закупуване на земеделска техника, за строеж на сгради за съхранение на селскостопанска продукция. По 123 мярка очакваме един интересен проект за мобилна дестилерия на етерични масла. По него работи един много напорист млад човек, който вече в рамките на 3-4 месеца разработва, подготвя, сблъсква се с бюрократичните системи и наредби. Но смятам, че до края на срока той ще бъде готов с проекта си. По същата мярка - 123, очакваме проект за плодохранилище. По 311 мярка са подготвя къща за гости в село Прилеп. По 312 мярка е почти готов проект за цех за метални изделия. А по 321-а, която е публична мярка и е за община и неправителствени организации, също е готов проект за входиране за оборудване и обзавеждане на хижа в село Ново Ботево. Това е проект на туристическо дружество, което също премина през много бюрократични инстанции и етапи, докато достигне до завършека. Но ще бъде оборудвана една хижа, която всички ние помним от детските си години. Тя е единственият туристически обект на територията на община Добричка. Бенефициентът поиска решението на ОбС за това, че обектът отговаря на приоритетите в Общинския план за развитие. По същата тази мярка бенефициент е и най-големият ни член на МИГ-а - община Добричка. Нейният проект е за изграждане на спортни площадки в три населени места. По него също ОбС взе решение. По 322-а, отново публична мярка, очакваме два проекта от община Добричка - за рехабилитация на паркове и изграждане на  детски площадки. 323 мярка е една от интересните и специфични мерки на нашата стратегия. Тя не е мярка, която съответства на националните в Програмата за развитие на селските райони и е а опазване и подобряване на селското културно наследство. Тя е по регламент на Европейския съюз. По тази мярка очакваме проекти от читалищни настоятелства и НПО за закупуване на народни носии, костюми, за организиране на фолклорни фестивали, празници и панаири, за възстановяване на обреди, събори, популяризиране на местни традиции, създаване, съхраняване и обогатяване на етнографски, исторически и музейни сбирки. В първите 16 МИГ-а всеки инициира по една добра практика и ние се гордеем с нашата. Тя е разработената информационна система, която поддържа база от данни за подадените заявления и сключени договори. Екипът на "МИГ Добричка" може да ползва базата за мониторинг на стратегията, за отчитане, за съответните годишни доклади. Чрез нея просто унифицираме действията си и начина на обработка на информация, всичко, което съдържат проектите, предложения, движението на самия проект, напредъка му, етапа на финансиране.

- Прави впечатление, че първите две мерки са насочени конкретно към подпомагане на производства на селскостопанска и друга продукция. Ще доведе ли това до разкриване на работни места, до оживяване на селата, до връщането на млади хора?

- Това е идеята на тези проекти и на самата стратегия. Стратегията е необходимо да превърне територията на община Добричка в жизнена селска среда. Това е основната стратегическа цел. За това ние инициираме проекти, които ще създадат работни места. Пропуснах един проект, който също е много важен - цех за производство на био мляко и йогурт. Също много амбициозен проект на млади хора. В различните цехове имаме различни индикатори за въздействие - десет, четири, осем работни места. Ще стане ясно колко са след като приемем всички проекти в оценителните комисии, разгледаме ги, оценителите сложат техническа оценка. Но досега не сме приели и инициирали проект, който не отговаря на Стратегията за местно развитие. Защото при нас има още едно сито освен наредбите за националните мерки. Това е изпълнението на стратегията и постигането на нейни цели. За мен е много важно, че ще има млади, хора, които си връщат в населените места и разработват самата територия. Всички производства са на млади хора.

- Какво следва от тук нататък? Кога бенефициентите ще получат средствата, ще могат да изградят производствата?

- Имахме заседание на УС, на което се взе решение и бе одобрена първата комисия за оценяване на проекти. В по-преден етап имаше комисия за външни оценители, явиха се над 35 души от цялата страна. Имената им са публикувани на страницата на "МИГ Добричка", всеки може да се запознае с тях. Част от тях сме класирали в зависимост от техните професионални качества и документи, които представиха. По процедура трябва да имаме в комисията трима членове на УС и двама външни експерти. На последното заседание на УС сме взели нашето решение. Очакваме с нетърпение как ще започне работа, защото за нас всичко е първо, ново.

-Как се чувствате като новатори? Вие правите нещо за първи път в страната. Трудно ли е?

- За мен тази дейност, това пионерство е едно предизвикателство и като такова съм го приела. Най-хубавото от всичко в тези МИГ-ове е, че се случиха все пак в страната. Защото опитът на другите държави и това, което съм прочела и срещнала в работата си, говори, че подходът ЛИДЕР има бъдеще и е основата на иницииране на европейски средства на местно ниво и подкрепа. Предизвикателството е добро и трудно, няма да го отрека. Трудности имаме и заради неразбирането на част от общинските съветници от ОбС на община Добричка. Защото точно част от тях, не в същия състав, през годините от 2007-а до сега са инициирали и са подкрепяли различни решения на ОбС, които са били за изграждане на "МИГ Добричка". Сега, на финалната права, когато трябва да бъдат подкрепени първите проекти, част от съветниците не правят това. Няма логика в тяхното поведение, аз и не търся такава. Но още веднъж искам да им кажа - ние имаме нужда от тяхното решение, за да не опорочим идеята, за да не обидим хората, които направиха инвестиции, които ни повярваха и рискуваха. Защото зад тези проекти стоят немалко финансови средства. Част от нашите бенефициенти вече вложиха пари в проектиране, в различни проучвания маркетингови, за да бъдат осъществени проектите си. И се надяват ние да бъдем достатъчно добри в дейността си и да оценим по-бързо техните предложения. И както е по цялостна процедура и договор с министерство и разплащателна агенция на нас ни предстои един много тежък график, по който трябва да входираме проектите, да застанем зад нашите хора със съответните документи. Да могат да бъдат оценени, одобрени и да стартира тяхното изпълнение. В същото време екипът започна да работи и за бъдещата бюджетна година, в която ни предстои усвояването на бюджет от 1 975 000 лева, който е по-голям от т. г. Ако сме си научили добре урока, това означава, че ще успеем. До 2013 година трябва да сключим договорите и да изпълняваме нашите проекти през 2014 и 2015 година.

- Каква е Надежда Василева в личния си живот? Какво обичате да правите, имате ли хоби, кои са любимите Ви занимания?

- Най-много обичам да чета. Обичам много да контактувам с моите приятели, с които се гордея. Искам да давам повече от себе си на моето семейство, което е едно прекрасно семейство. Двете ми дъщери и съпругът ми винаги са ме подкрепяли във всички начинания, в момента също ме подкрепя. И им благодаря за това. Имам приятели в различни сфери на живота.

- Разкажете, ако обичате, за тези от артистичните сфери.

- Имах щастието и удоволствието преди четири години семейството ми да се сближи със семейството на Георги Черкелов. Георги и Зина са едни прекрасни хора. Те обогатиха моето съществуване. Срещата ми беше случайна, но стана истинско приятелство. Лека му пръст н Чери! Наши много близки приятели и роднини имат къща в едно неизвестно село Иглика в Габровския балкан, където осъществяваме срещи. Последната беше "Спомен за Невена Коканова". Вече трета година се събират хора от артистичните среди, разказват за Невена спомени, прожектират нейни филми.  

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА  

 


Сходни връзки

"МИГ ДОБРИЧКА" ВРЪЩА МЛАДИТЕ ХОРА В СЕЛАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди