изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:46 EEST
Стара идея на нов глас: ГЕРБ обмисля данък върху високите пенсии    
ПолитикаОт 2014 г. е възможно да се въведе данък общ доход и върху пенсиите. Това прогнозира в понеделник народният представител от ГЕРБ Борис Грозданов. Той взе участие в среща на депутати с представители на Столичната община в рамките на Деня на диалога между местната и централната власт, който се провежда в цялата страна.

Депутатът аргументира предложението си така. От 2014 г. пада таванът на пенсиите. Тогава ще може да се въведе данъчно облагане на пенсиите, каквото е изискването на ЕС и се прилага в много страни членки. Аргумент да няма такова облагане у нас в момента е, че има ограничение на максималните пенсии до 700 лв.

Пред Mediapool депутатът не даде повече подробности по идеята си. „Облагането с данък на пенсиите не е българска идея, а съществува в много страни от ЕС. Към момента от Европа не ни натискат, защото имаме таван на пенсиите. Когато през 2014 година този таван падне, ще се наложи да въведем такъв данък“.

Според Грозданов няма да бъдат облагани всички пенсии, а само тези, които „фактически са над него“. Или с данък евентуално ще бъдат новоотпуснатите високи пенсии, които са над 700 лева.

Идеята за облагане на пенсиите с данък не е нова и в България. В началото на мандата на ГЕРБ финансовият министър Симеон Дянков се опита да прокара идея за облагане на пенсиите като една от антикризисните мерки. Предложението тогава не бе конкретизирано и бе набързо оттеглено заради създалото се обществено напрежение.

А и финансовият ефект за държавната хазна от облагането на новоотпуснатите високи пенсии няма да е особено голям, защото от 2014 г. ще падне таванът само за ново отпуснатите пенсии, а тези, които към този момент са били 700 лева, ще останат на това равнище.

Според статистика на НОИ за миналата година около 45 хил. души са получавали по-ниски пенсии, отколкото им се полага на базата на правените от тях осигурителни вноски. От това държавата е спестявала годишно около 100 млн. лв. Ако тези пари бяха давани на правоимащите и облагани с 10% данък, то в хазната щяха да влязат само 10 млн. лв., нищожна сума на фона на общите данъчни приходи.

Няколко часа след като Борис Грозданов обяви идеята си облагане на високите пенсии, зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев поясни пред агенция „Фокус“, че такова предложение не е постъпвало в групата.

Главчев определи изказването на депутата Борис Грозданов като изненадващо. Наистина, за да бъде облечено в закон, това предложение трябва да бъде гласувано през следващата година. Като се знае, че тя е изборна, малко вероятно е подобна непопулярна мярка да мине.

„Няма нагласа през 2013 година да бъде прието такова предложение“, каза и самият Главчев.

„Не мога да говоря от името на колегите за законодателни инициативи, но такова предложение не е постъпвало и лично мое мнение е, че няма нагласа такова предложение да бъде приемано“, допълни той.

 

Общините да задържат една пета от доходния данък, останалото – за държавата

Част от данъка върху доходите на физическите лица трябва да остава в българските общини. Това предложение направи в Кюстендил депутатът от левицата Мая Манолова, която също участва в Деня на диалога между местната и централната власт. И това предложение не е ново и допреди десет години част от данъка оставаше в общините.

Манолова каза, че когато дойде време за законови промени, лично ще подкрепи идеята за новото разпределение на данъка, което се лансира и от Националното сдружение на общините.

65 процента от публичните услуги се предоставят от общините и възможността да разполагат с повече финансови средства би подобрило качеството им, аргументира се Манолова. Тя коментира, че е готова да внесе предложението, което именно да даде възможност част от данъка върху доходите на физическите лица да остава в българските общини.

Ако от ставката от 10% на данъка една пета или 2 процентни пункта остава в общините, това ще струва 400 млн. лв. на националния бюджет, но общините ще оперират с повече средства. Това е и мярка да позволи да се подобри финансовата дисциплина, посочи депутатът.

Според Мая Маналова е необходимо в законодателството да залегнат и мерки по отношение на липсата на инвестиции и безработицата в общините. Според нея трябва да се даде възможност на инвеститори в дадена община да ползват някои данъчни облекчения или да се даде възможност на общините да предоставят на такива инвеститори безплатни терени, за да бъдат осигурени повече работни места.

mediapool.bg

http://www.svobodnoslovo.eu

 


Сходни връзки

Стара идея на нов глас: ГЕРБ обмисля данък върху високите пенсии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.28 секунди