изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:26 EET
ДПС постави ултиматум заради изучаването на майчин език    
Политика
Ако управляващото мнозинство окончателно приеме в пленарна зала текстовете за майчиния език в законопроекта за предучилищното и училищното образование, ДПС ще оттегли представителите си от парламентарната комисия по образование, предупреди зам.-председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференция днес.


ДПС настоява в новия закон майчиният език да стане задължителен предмет, но на заседанието на комисията миналата седмица предложението не беше прието.

Местан определи приетите текстове като дискриминационни и посочи, че така ще отпаднат законовите гаранции за изучаването на майчин език, предаде БТА.

Вчера министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че това е невъзможно. „Откъде ще намерим преподаватели за майчиния език на различните общности в страната?“, попита риторично той и коментира, че искането на ДПС е "чисто политическо и предизборно".

Решаването на проблема ще зависи от личната воля и благоволението на образователния министър, коментира днес Местан. Според него е обидно, че в предложението на мнозинството майчиният език се поставя в един ред с хореографията.

По думите на Местан не е достатъчна декларацията на Сергей Игнатов, че няма да намали часовете. "Игнатов е министър до време, ако следващият министър реши, че три часа са много и е достатъчен само един час, това негово решение ще бъде законно, но дискриминационно", опасява се Местан и призова от името на ДПС мнозинството да преосмисли позицията си.
Той допълни, че броят на изучаващите майчин език деца е намалял за последните 10 години от 57 000 на 10 000 и причината е в лошата организация.

ДПС иска да бъдат върнати инспекторите по турски език в инспекторатите, да има законова гаранция за брой часове на седмица и стандарт за учебно съдържание по майчин език, какъвто в момента липсва.
Лютви Местан не изключи вариант евентуалното окончателно приемане на предложенията на мнозинството да отключи протести.

Преди няколко месеца ДПС имаше и друго подобно искане - да отпадне ограничението предизборната кампания да се води само на български език. То също не беше прието.
http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

ДПС постави ултиматум заради изучаването на майчин език | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди