изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:28 EEST
ОБЩИНИТЕ ИСКАТ ПОДКРЕПА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЕВРОПРОЕКТИТЕ    
НовиниПредложенията на българските общини, които да намерят отражение в бюджета за 2013 година, бяха обсъждани на проведения по инициатива на Националното сдружение на общините в България Ден на диалога. Присъстваха

народните представители Румен Иванов, Ваня Донева и Петър Димитров, областният управител Желязко Желязков, председателят на Общинския съвет на Добрич Ангел Табаков, кметът Детелина Николова, кметовете на Тервел Живко Георгиев, на Генерал Тошево – Димитър Михайлов, на Крушари – Добри Стефанов, на община Добричка Гюлхан Вейсел и Дико Иванов, на Шабла – Мариян Желев. Срещата бе водена от финансиста на община Добрич Иван Колев. Темата на срещата тази година бе „Подобряване на средата за развитие на общините през 2013 година". Бяха представени подготвяните промени в законодателството за местните финанси и очакванията на общините по макрорамката на бюджета за 2013 г.

Д. Николова представи становището на сдружението по подготвяните законодателни промени и заяви, че общините апелират за подкрепа от народните представители за по-предвидима и опростена финансова среда, за ясни разчети за всеки нов ангажимент, който се вменява на общините с приемане на закон или стратегия, за да не остават нормативните актове в сферата на добрите пожелания. Общините искат премахване на ограниченията за поемане на общински дълг девет месеца реди изборите. Те ще разчитат на подкрепа при разглеждането на подготвения от тях нов проект на Закона за местното самоуправление, за да може той да бъде приет преди следващите избори.

Във връзка с приемането на макрорамката на бюджета за 2013 г., общините посочват, че вследствие на икономическата криза, общините са загубили около 1 милиард лева от собствени приходи и трансфери. Те настояват обаче за няколко приоритета при разработването на новия бюджет – грижата за децата и социалните услуги, основната общинска инфраструктура и гарантиране изпълнението на европейските проекти. Общините искат държавата да изпълни ангажиментите си за финансиране на 1100 процента на реалните разходи за делегираните дейности и да подкрепи децата в детските градини с по 50 лева на дете или общо 90 млн. лева за цялата страна. Искат средствата за зимно почистване и поддръжка на пътищата да се увеличат от 14 милиона през сезон 2011-2012 година на 21 милиона лева за сезон 2012-2013 година. Целевите субсидии за капиталови разходи да бъдат 70 млн. Лева, като през 2008 г. Те са били 69 млн. Лева, а за 2011 г.-  28 млн. Лв. Настояват и за повече пари за ремонт и поддръжка на пътища от втори и трети клас. Искат подкрепа от държавата, за да могат да изпълнят европейските си проекти.

Кметът на Ген. Тошево Димитър Михайлов посочи, че предстои трудна година, тъй като 2013 г. е предизборна година, но и последна от програмния период. Той нестоя министерствата да изпълнят ангажиментите си км общините и посочи, че над 100 общини имат да получават средства от МФ, а община Генерал Тошево има да получава 150 000 лева по „Красива България” и  СИФ, одобрени още през 2010 г.

В този мандат на парламента не се постигна синхрон между народните представители от Добрички регион, каза депутатът от „Калиция за България” Петър Димитров. Той предложи преди внасянето на държавния бюджет в парламента депутатите от региона да се срещнат и да се обединят около общи предложения за защита интересите на областта. Той изнесе данни, според които през последните години парите, които държавата отпуска за общините намаляват, докато параметрите на държавния бюджет се подобряват.

Представителят на Добричка област в бюджетната комисия на парламента – депутатът от ПП ГЕРБ Ваня Донева, изрази несъгласие с тезите на колегата си. Тя посочи, че се очаква бюджет 2013 г. да „не е толкова под натиск, но това не значи, че сме сложили розовите очила.” Тя подчерта, че депутатите от ПП ГЕРБ са защитавали интересите на общините от областта, несамо при приемане на бюджета. „Ще бъде трудна година, но посоката, по която вървим – за силна фискална политика, е правилна”, каза още В. Донева. НДТ

 


Сходни връзки

ОБЩИНИТЕ ИСКАТ ПОДКРЕПА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЕВРОПРОЕКТИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди