изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:22 EET
ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ТРАДИЦИОННИТЕ НАКИТИ НА ДОБРУДЖА    
Култура Изложба "Сребро се ляло, ляло и ковало" е подредена в зала "Възраждане" на Художествената галерия в Добрич. Тя представя традиционни накити от Добруджа и е организирана от Регионалните исторически музеи в Добрич и Силистра.

Разнообразни по предназначение, начин на изработка, материал, форма и украса, накитите в музейната колекция се отличават с ярка оригиналност и висока художествена стойност. Те са създадени в домашни условия или в ателиетата на изкусни майстори златари. Златарският занаят в Добруджа се развива в Добрич, Силистра, Тутракан, Кюстенджа, Тулча и др. Широко разпространение имат и накитите, донесени от преселеното от Котел население. Различните златарски  техники на изчукване и коване, отливане, филигран и гранулация се осъществяват чрез характерните за занаята наковални, пили, клещи, чукчета и др., представени в изложбата.  Локалната специфика на отделните златарски центрове се проявява по–ярко в разнообразието от произведения, отколкото в инстументариума и технологичните процеси.

Накитите са изработени от различни метални сплави, сребро, злато, монети, маниста, седеф и са предназначени за украса на главата и тялото. Продължение на древна прабългарска традиция е носенето на пафти, прикачвани към тъкан, сърмен или синчан колан. Лети, ковани, филигранни, украсени със седефена апликация и стилизирани геометрични и растителни орнаменти, птици, религиозни сцени, те впечатляват с изящна изработка и богата орнаментика.

Любим накит за глава са косичниците, състоящи се от многобройни синджирчета, звънтящи пластинки и декорация  от емайл и пъстроцветни камъни. Централна триъгълна плочка и метални листовидни висулки са характерни за аскиите, носени  върху челото от сгодените моми. Едни от най-старинните накити за ръце са „кубелиите” – масивни, отворени, лети гривни, изработени от сребро или бронзова сплав. Характерни за периода след Освобождението са гривните  “ентишии”. Те са изработени от различни по големина плочки, съединени с многобройни подвижни верижки, украсени с филигран.  Носени и от мъже, и от жени са пръстените. Широко разпространение имат т. н. „столовати” и „паралии”, украсени с позлата и цветен емайл.

Често срещан декоративен елемент към добруджанското женско облекло са и украшенията от пъстроцветна мъниста – колани, гердани, пера, висулки. Художественият ефект е постигнат чрез умело съчетание на форми и цветове. НДТ

 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ТРАДИЦИОННИТЕ НАКИТИ НА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди