изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:43 EEST
Катаклизми идват след серията силни земетресения в района на Суматра    
Новини
Серията от силни земетресения в района на индонезийския остров Суматра са довели до разцепването на Индо-австралийската литосферна плоча на две части, което предвещава катаклизми на Земята още дълги години. До този извод са достигнали учени, които са публикували резултатите от изследванията си в списание Nature.


През пролетта в района на Суматра имаше няколко силни земетресения с магнитуд 8.6 – 8.7 по Рихтер. Те обаче минаха без особени драми, защото бяха далеч от сушата и не предизвикаха нито убийствено цунами, нито разрушения по крайбрежието. Именно този факт накара учените да си отворят очите на четири и да проведат допълнителни проучвания.

Точно по тази причина стана възможно да се установи, че този път трусовете не са били в точки, където има стиковка на тектонични плочи. Трусовете са били вътре в самата Индо-Австралийска литосферна плоча, което е свидетелство за нов тип геологичен процес на планетата. Такова нещо се случва за първи път в историята, твърдят изследователи от университета в Юта и Калифорнийския университет.
Разцепването на литосферата край Суматра е начало на нови процеси, които ще се отразят на цялото земно кълбо.

"Никога не сме виждали подобно земетресение. То е част от сложни процеси, които стават при разцепването на литосферната плоча. За формирането на този геологически процес - формирането на нови граници на плочата, ще са необходими милиони години, и сигурно за това време ще има още хиляди трусове с подобна сила", пише един от авторите на изследването, сътрудник в университета в Юта Кит Копър.

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Катаклизми идват след серията силни земетресения в района на Суматра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди