изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:50 EET
Гигантска комета се е насочила към Земята    
НовиниГигантска комета се е насочила към Земята, но не представлява опасност за планетата ни. Кометата вече има огнена опашка и именно това е позволило да бъде идентифицирана от любители-астрономи в Русия и Беларус. Това съобщава "Комсомолская правда".


Небесното тяло е вписано в световните регистри със сигнатура C/2012S1 (ISON). В момента "пришeлецът" се намира около орбитата на Юпитер.

С приближаването си към Слънцето кометата ще се разгаря все по-силно и ще става все по-ярка. Пристигайки в нашата част на Вселената, тя ще свети 15 пъти по-силно от Луната.

Основният въпрос, вълнуващ хората е: ще се сблъска ли тя със Земята? Опасен ли е гостенинът от Космоса за човечеството? Първите заключения на астрономите са успокоителни - те са категорични, че кометата ще профучи край Земята.

Освен това специалистите прогнозират, че е възможно по пътя си до нас тя да се разпадне, както се случи с прословутата Комета на Еленин миналата година.

Новата комета ще мине на около 62 милиона километра от нас. Но тъй като масата и скоростта й са внушителни, не е изключено в някаква степен преминаването й да окаже косвено въздействие върху живота на Земята.

Както е известно от историята, комети с ярки "опашки" са пресичали земния небосклон и са карали дедите ни да приемат това като знак от неведоми сили. С прелитането на комети са били свързвани различни бедствия, войни и смени на династии.

Изследователят Джон Бортъл прави паралел между новата опашата звезда и Великата комета от 1680 година - те се движат по една и съща траектория и е възможно да са отломки от едно и също космическо тяло с размери, каквито не можем да си представим.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Гигантска комета се е насочила към Земята | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди