изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:48 EET
ДВЕ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА САНИРАНЕ НА ПАНЕЛКИ    
НовиниДве заявления вече са подадени за саниране на панелни жилищни сгради в Добрич по Проект BG161PO001-1.2-01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове”, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.2-01/2011 „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради”. Кандидатстването по него стартира в началото на юли.

Подадените две заявления вече са изпратени в София, където ще бъдат разгледани в Министерството на регионалното развитие и  благоустройството. Ако получат одобрение, ще трябва да се изготви ново заявление за участие в проекта, обясни координаторът по проекта за Добрич инж. Димитрина Костадинова.

Първоначално е необходимо на проведено общо събрание да се постигне съгласие на минимум 67 на сто от собствениците. Подадените заявления се разглеждат в МРРБ. Ако са одобрени, се търси контакт с етажната собственост. Отново се подава заявление за включване в проекта. За него вече е необходимо 100-процентово съгласие на съсобствениците. Прави се обследване на жилищната сграда, за да се изчислят сумите, които всяко трябва да се платят за енергийното обновяване на домовете. Държавата ще възстанови до 50% от необходимата сума на всяко домакинство.

Инж. Костадинова обясни, че има интерес отстрана на добричлии към участие в проекта за енергийно обновяване на българските домове. Работата досега обаче е показала, че е трудно да се осигурят 100 процента желаещи за включване от всички собственици. Оказва се, че има много възрастни, самотни хора, за които е непосилно да осигурят необходимите средства, независимо, че става въпрос само за 50 на сто от сумата за саниране.

Интерес е проявен основно от собственици в големи, стари панелни блокове в крайните квартали на града.

Заявления се приемат в Центъра за услуги и информация на гражданите в сградата на общината. НДТ

 


Сходни връзки

ДВЕ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА САНИРАНЕ НА ПАНЕЛКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.48 секунди