изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:14 EEST
ОБЩИНА ТЕРВЕЛ ПОЛУЧИ ОДОБРЕНИЕ НА ПРОЕКТ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ”    
НовиниСтава дума за проект „Преструктуриране на МБАЛ Тервел в медицински център”. Проектът бе внесен за разглеждане и оценка на 1 юни т.г. Подготовката му започна през м.януари.

 

            Малко предистория: В средата на декември 2012 г. Министерски съвет одобри изменение в концепцията за преструктуриране на болничната помощ в България, след което стана възможно Община Тервел да получи шанс за финансиране на проект  за създаване на медицински център.В последните дни на декември Кмета на общината свика извънредна сесия , в която на общинските съветници бе представена информация за лошото финансово състояние на тервелската болница и бе обоснован фактът, че видовете медицински услуги, които се предлагат в нея съответстват на обхвата на друг тип лечебно заведение – медицински център. Общинските съветници приеха решение да се стартира процедура за вливане на болницата в медицински център. Започнаха се дейности по устройването и получаването на разрешителни за дейност на центъра. За управител бе избран Д-р Марин Цонев.Паралелно с устройването на новото лечебно заведение , което заработи по договор със Здравна каса през м.февруари 2012 г., започна работа по техническото проектиране и специфициране на медицинското оборудване за кандидатстване по новообявена схема на ОПРР. В проектантския екип участва арх. Илинда Симеонова – проектирала преустройства в няколко лечебни заведения в София. След техническия проект и подбора на оборудването започна писането на проекта. Общината подготви проекта без  ползване на  външни консултанти . Не е предвидено ползване на такива и за подготовка на тръжните процедури. Управлението на проекта ще става също от служители на общината.

            Какво ще се случи след този проект: Две от крилата на бившата болница ще се превърнат в нов медицински център с отделен вход и като обособено крило в огромната болнична сграда. Ще се изгради нов сектор , в който ще се разположат нов рентген и мамограф. Досега в Тервел не е работил мамограф. Жените ще имат възможност да си правят чести прегледи на място в Тервел, за да се ограничат случаите на рак на млечната жлеза.Изцяло на ново място ще бъде разположена и лабораторията, както и кабинетите на специалистите. Кабинетът за детски болести ще има отделен вход, регистратура и повече помещения.Изгражда се сектор за еднодневна хирургия и стационар от стаи за пациенти, които се нуждаят от кратък престой в центъра. Само секторът по физиотерапия запазва досегашното си разположение, поради специфика на изискванията към него, които не могат да бъдат удовлетворени при разполагане на етаж 1, каквото беше желанието на общината.

            Строителните работи имат прогнозна стойност 581 491, 71 лв. без ДДС.Реалната стойност на договора ще се определи след провеждане на тръжна процедура за избор на изпълнител. Медицинското оборудване по проекта е на стойност 195 210 лв. без ДДС и за закупуването му също ще се прави процедура по Закона за обществените поръчки. Предвидена е доставка на линейка, мамограф, маса и вертиграф за закупения през миналата година рентген, биохимичен анализатор и микроскопи за лабораторията, апарат за електротерапия за сектора по физиотерапия,ехограф,автоклави за медицинския инструментариум. Общата стойност на проекта е 999 232,64 лв. с ДДС и включва още разходите за проектиране, строителен и авторски надзор, одитиране на разходите, публичност.

            Писмо за одобрението е получено от МРРБ в Община Тервел на 27.09.2012 г. Предстои подписването на договора за финансиране и стартирането на процедурите за избор на изпълнител.

 


Сходни връзки

ОБЩИНА ТЕРВЕЛ ПОЛУЧИ ОДОБРЕНИЕ НА ПРОЕКТ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди