изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:57 EEST
Еxit poll: Опозицията в Грузия печели 50% от гласовете    
По света Компанията Edison Research, която проведе exit poll по поръчка на телевизиите “Рустави 2” и “Имеди”, публикува окончателни данни от допитването. Според данните, опозиционната коалиция “Грузинска мечта” получава подкрепата на 50% от избирателите в Грузия, съобщава Интерфакс.

За управляващата партия “Единно национално движение” са гласували 41%, партията “Християндемократическо движение” получава 4%.

Останалите проценти се разпределят между другите партии, участвали в изборите. В допитването са участвали 11 000 гласоподаватели.

По думите на Давид Усупашвили – лидер на “Републиканската партия” в коалицията – днес мащабни акции няма да се провеждат, съобщава кореспондентът на “Газета ру”. “Трябва да видим данните от мажоритарните окръзи”, добави той.

По-рано грузинският президент Михаил Саакашвили призна победата на опозицията на изборите за парламент в Грузия по партийни списъци, но заяви, че управляващата партия води по едномандатните окръзи. Той също отбеляза, че опозицията побеждава по партийни списъци за сметка на избирателите в Тбилиси.

Избирателната активност на вота е била 61%, съобщава руската информационна агенция Новости, позовавайки се на говорителя на Централната избирателна комисия Ека Азарашвили. По нейните думи, по време на гласуването не е имало сериозни инциденти.

Азарашвили съобщи, че ЦИК е започнала преброяването на гласовете. Първите предварителни данни се очакват около 03:00 часа на втори октомври.

Междувременно грузинското вътрешно министерство съобщи, че кандидат на “Грузинска мечта” Елдар Куртинадзе е инициирал побой в избирателна секция в селището Цоднискари, а поддръжник на опозицията е замерял с камъни наблюдател от проправителствената “Единно национално движение” Ирина Гулбани. Жената е с черепно-мозъчна травма.

Поддръжниците на опозиционния блок на милиардера Бидзини Иванашвили “Грузинска мечта” започнаха шумно да празнуват победата на площада на Свободата в центъра на столицата Тбилиси. Няколко хиляди души скандираха “Победихме”, развяват флагове с партийна символика и числото 41 – номерът на партията в избирателния списък.

Стоящите встрани полицаи не реагират по никакъв начин на случващото се. Самият Иванишвили в ефира на опозиционния телевизионен канал ТВ9 поздрави своите поддръжници с победата и отбеляза, че е “победила любовта към Родината”.

Външната ни политика ще остане неизменна, ще продължим пътя си към евроатлантическото пространство и без всякакво съмнение ще се присъединим към НАТО, увери Иванишвили пред ликуващото множество е центъра на столицата.

Грузинският парламент наброява общо 150 депутати, като 73 места се попълват чрез мажоритарно гласуване, а останалите 77 - от национална пропорционална листа. Прагът за влизане в събранието е 5 процента от гласовете.

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Еxit poll: Опозицията в Грузия печели 50% от гласовете | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Еxit poll: Опозицията в Грузия печели 50% от гласовете
Автор: Anonymous да 2012-10-01 @ 23:42 EEST
Който е тръгнал срещу Русия, се е провалял завинаги: ... Наполеон, Хитлер... Иван Костов... сега и Саакашвили...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди