изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:37 EEST
„ЖИВОПИСНИ ИМПРЕСИИ” НА НЕДЕЛЧО НАНЕВ В ДВОРЕЦА    
Култура От 15 септември до 7 октомври ценителите на живописта могат да посетят изложбата на художника Неделчо Недев, която е подредена в галерия „Тихото гнездо” в Двореца в Балчик. Оттам информират, че Неделчо Нанев е художник, чиято изящна живопис не престава да изненадва и вълнува. Тя е фина и деликатна, съчетаваща изключителния му усет към детайла и цветовата хармония.


В 14 живописни минатюри подредени залата на галерията художникът е запечатал магията на едно от най-романтичните и най-посещавани места в България – Дворецът в Балчик.

Живописец, художник – постановчик на филми, Неделчо Нанев е роден  през 1930 г. в с. Стряма, Пловдивско. Учи сценография при проф. Ив. Пенков и живопис при проф. Ненко Балкански в Художествената академия в София. Завършва живопис при проф. Г. М. Шегал и филмова декорация при проф. Дубровски – Ешке и проф. Шпинел във Всесъюзния институт за кинематография (ВГИК), Москва. Преподавател по рисуване и живопис в Алжир (1971–1974) и във ВИИИ „Н.Павлович”, София.

Известен е сред художниците и в киносредите - майстор на четката, професионалист във филмовото изкуство. Работи като художник на игралните филми "Любимец 13", "Крадецът на праскови", "Бъди щастлива, Ани", "В тиха вечер", "Първият куриер", "Иван Шишман", като художник и оператор на игралния филм "Невероятна история" по Радой Ралин, като режисьор и оператор на 52 документални (от които 48 изкуствоведски) филма.

Участва в много общи национални и международни изложби във Франция, Полша, Алжир, Монголия, Нигерия, Германия, страните от бившата СССР. През 1964 г. прави изложба “Судан – земя и хора”, по-късно - “Историко–биографична изложба” и през 1983 г.- “Патина на времето” и „Настроения”.

В последните години той събира овациите на публиката  със поредица стойностни изложби - „Панихида за брястовете”- първата по рода си екологична експозиция в България, показана и в гр. София, в галерията на „Шипка ”6, Пловдив и Бургас, „Черноморски изгреви – Тракийски залези”(2008г.), „От ателието на художника”-с подбрани творби от периода 1959–1969 г. - платна от родния край на художника – Тракийско поле и Средногорието и др. НДТ

 

 


Сходни връзки

„ЖИВОПИСНИ ИМПРЕСИИ” НА НЕДЕЛЧО НАНЕВ В ДВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди