изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:31 EEST
ТОПЪЛ ОБЯД ЗА 112 БЕДНИ    
НовиниЗа четвърта поредна година общината в Добрич организира обществена трапезария. Тя започна да работи от вчера, като финансирането се осъществява  от МТСП чрез фонд „Социална закрила”, каза за НДТ началникът на Отдел ”Здравеопазване и социална политика” в общината Иванка Титова.

Новото тази година е, че договорът за финансиране на трапезарията ще се сключва всеки месец с фонда, а също и с потребителите, което ще даде възможност да се включат повече нуждаещи се лица, допълни тя. 

Сега храна от обществената трапезария в Добрич получават 112 социално слаби, а подадените молби са 200. Право да получат топъл обяд пет дни в седмицата имат лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии, както и скитащи и бездомни лица и деца. За първи път програмата дава възможност да се включат и бездомници и по нея храна вече получават петима несретници. Преобладаващата група са лица, които получават месечни социални помощи, както и семейства с деца с увреждания. Старанието на социалните работници е да има храна за повече хора, както и да осигуряват десерт всеки ден. Вчера менюто е било постно – доматена супа, ориз и десерт, но в различните дни потребителите на социалната услуга ще получават разнообразна храна, увери И. Титова.

По данни на социалното министерство, от първи октомври се откриха 134 обществени трапезарии в страната. Те ще работят до 30 април 2013 г. Предвижда се близо 10 хиляди души, от които 1166 деца, да получават безвъзмездно всеки ден топъл обяд. За дейността на трапезариите от бюджета на МТСП чрез фонд „Социална закрила” до края на годината са осигурени над 1,3 милиона лева. Целта е през тежкия зимен период да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в страната. НДТ

 

 


Сходни връзки

ТОПЪЛ ОБЯД ЗА 112 БЕДНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди