изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:51 EEST
Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност    
Ред и сигурност

Всеки ден е битка за справедливост. Тя няма алтернатива. Това каза председателят на ВКС проф. Лазар Груев, след като новите членове на ВСС встъпиха официално в длъжност, предаде репортер на БГНЕС.



На церемонията присъстваха освен тримата големи в съдебната власт – Лазар Груев, Борис Велчев и Георги Колев, но и президентът Росен Плевнелиев, председателят на НС Цецка Цачева, правосъдният министър Диана Ковачева и депутати.

Проф. Груев посочи, че тяхното участие е ясен знак за осъзната държавност. Правосъдието е в основа на държавността, каза той, цитирайки латинска сентенция и посочи, че на латински думата правосъдие има друг смисъл и тя е справедливост.

В словото си Лазар Груев посочи, че ВСС осигурява и независимостта на съдебната власт. Кадровият орган в съдебната система е пресечна точка и на взаимодействие на всички власти. Той говори и затова, че основен принцип на демокрацията е този за разделение на властите и тяхната независимост.

Проф. Груев посочи, че необходимото равновесие се постига с взаимно възпиране. Говорейки за правосъдие, той използва две словосъчетания - взаимодействие и сътрудничество, и взаимен контрол. Проф. Груев пожела на новите членове всеки ден да вземат всяко свое решение с мъдрост и решението им да бъде прозрачно. Главният прокурор Борис Велчев пък им препоръча да се фокусират върху конкретни решения и първото от тях е това за решаване на натовареността.

Президентът Плевнелиев също ги приветства. Той им пожела двигателите на техните решение да бъдат демокрацията, работещи институции и справедливост. "ВСС ще вземе своите мъдри и важни решения още в първите седмици от мандата си. Пожелавам на всички ни тези решения да бъдат не просто и само мъдри и прозрачни, но да бъдат работещи, да бъдат не заради Брюксел, а заради справедливостта в България", каза държавният глава.

Той подчерта, че е крайно време системата да произвежда "добри резултати, а не просто и само обещания за реформи". "По делата се познават и политиците, и магистратите. Аз съм убеден, че по това какви резултатите ще произведе системата на правораздаване в следващите месеци и години, ние ще имаме или обратно връщане на хората към държавността или за съжаление продължаване на тяхната по-скоро дистанцираност и отчуждена позиция", заяви Росен Плевнелиев. Президентът изрази надеждата си, че по резултатите да докажем на българите, че държавата отново раздава справедливост и че имаме работещи институции, които гарантират правилата.

Едно от най – важните решения, които новият ВСС трябва да вземе – това е да избере новия главен прокурор. Досегашният ръководител на обвинението Борис Велчев заяви, че не го възприема като свой наследник, тъй като всеки главен прокурор има свой самостоятелен мандат. "Аз съм убеден, че следващият главен прокурор, който и да е той, ще възприеме част от това, което и аз съм правил, но съм убеден, че ще има и своя визия, свое разбиране за нещата и се надявам те да са по - добри от моите", каза главният прокурор. Той няма да губи време и ще предложи да стартира процедурата за избор на нов главен прокурор.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева пък в словото си посочи, че се надява в този мандат на ВСС да отпадне механизмът за сътрудничество и проверка. Правосъдният министър Диана Ковачева се надява механизмът за сътрудничество и проверка от страна на ЕК да отпадне и по-рано, а не до края на целия 5 – годишен мандат на ВСС. "Не очаквам никаква намеса в работата на ВСС. Аз като министър на правосъдието и председателстващ ВСС, абсолютно смятам, че мога да гарантирам това, че не оказвам и не бих оказала никакъв натиск върху ВСС, напротив – пълно съдействие", посочи Диана Ковачева.

Правосъдният министър вижда като добра страна факта, че този ВСС тръгва зареден с "добро желание и воля" да се справи с тежките проблеми на съдебната система. Работата започва веднага и затова още днес следобед ще се проведе първото заседание на новите кадровици. Те ще изберат своя нов представляващ ВСС. /  http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди