изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:40 EEST
С КОНЧЕ - БЕБЕ ЗООПАРКЪТ ПОСРЕЩНАОТКРИВАНЕТО НА НОВИТЕ СИ ПРИДОБИВКИ    
Екология Двойката от защитения вид коне на Пржевалски има пета рожба. Добричкият Център за защитата на природата и животните вече е модел за подражание. Пускат туристически маршрути между зоопарковете в Добрич и Констанца

Във вторник официално бяха открити новите придобивки в Центъра за защита на природата и животните в Добрич, изградени по проект „Повишаване потенциала за развитие чрез организиране на възможностите и подобряване на туристическата инфраструктура в трансграничния регион” – POFTIC. Той се реализира по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013 г. Партньори на община Добрич са Музеен комплекс за природа и наука Констанца, ПроЗоо Добрич и Областен съвет Констанца. Продължителността на проекта бе 18 месеца и той официално приключва на 9 октомври. Предстои утре да бъде обновен и зоопаркът в Констанца. „Радващото е, че Центърът за защита на природата и животните в Добрич вече служи като модел, защото новите съоръжения в зоопарка в Констанца са именно по модела на нашите”, каза не без гордост ръководителят на центъра Севдалина Венкова.


На официалното откриване вчера присъстваха кметът на Добрич Детелина Николова, проф. Николае Пападопулу от музейния комплекс в Констанца, който има съществен принос за успешната реализация на проекта, както и представители на фирмите – изпълнители и доставчици по проекта.

Кметът Детелина Николова сподели, че вече се обсъждат възможностите за надграждане на проекта с румънските партньори през следващия програмен период. При неотдавнашното посещение на екипа на „Про Зоо Шафхаузен” пък е коментирано, че за десетгодишнината на добричкия зоопарк, която ще е през 2013 година, ще се подобрят условията за работа на екипа на центъра. Д. Николова подчерта, че с разработените туристически маршрути и реализираните дейности в двата зоопарка се цели подобряване на туристическата инфраструктура в трансграничния регион.

Стойността на проекта е 1 434 794, 58 евро, като бюджетът на община град Добрич е 890 583, 68 евро или 1 741 830, 28 лева. По проекта са проведени три българо-румънски семинара за разнообразяване и популяризиране на трансграничните туристически услуги. Определени са пет съвместни туристически пакета за предлагане на туроператори и тур агенции. Има еднодневни детски маршрути и двудневни за възрастни, като те се предлагат във вариант с акцент върху историческото или върху религиозното наследство. Всички варианти предвиждат посещение на двата обновени зоопарка. Вече е закупен микробус „Мерцедес” за организиране на екскурзиите. В Центъра за защита на природата и животните се  изградиха съоръжения за кафява мечка, както и малко езеро за фламинго. Досегашният селски двор е преобразуван във волиера, където са осигурени помещения за птици, за морски свинчета, зайчета и родилна база, които отговарят на всички изисквания за хуманно отношение към животните. Има възможност посетителите да влязат в клетките с птиците и свободно да се разхождат сред тях. Освен това в добричкия зоопарк бе изградена и оборудвана ветеринарна лечебница, както и складова база, както и нова къща за работниците. Готово е и новото езеро за  водоплаващи  птици, където през следващата година ще има фламинго. Една от големите атракции е „Лабиринт” в храстите на центъра.

Безспорно най-атрактивната част от проекта е изграждането на мечкарника, където до края на годината се очаква да се заселят двойка кафяви мечки. Той се разпростира на площ от около шест декара, където се предвижда да живеят мъжка и женска мечки. Всяка от тях ще има своите покои, затова са изградени два двора. В тях има по две малки езерца или своеобразните джакузита за мечките. Има и пещера за тях. Едновременно с това е изградена и специална защитна ограда. Тя е в два кръга, с четири ленти, по които има електричество. Леговището на мечките в добричкия Център за защита на природата и животните е изградено по модел на това в зоопарка в Берн, Швейцария, където двойката мечки са подарени от руския премиер Дмитрий Медведев и се казват Миша и Маша.


Румънският зоопарк, който вече ще може да се посещава по новите туристически маршрути, пък разполагат с Делфинариум, Планетариум и Зоопарк на площ от 5–6 хектара. По проекта те са направили кът за деца с мостчета и течаща вода. Изградили са приют за понита и подслон за муфлони.

Освен нови придобивки по проекта, добричкият зоопарк може да се похвали и с ново попълнение – петото поколение на двойката коне на Пржевалски Игор и Куна. Преди около месец те са се сдобили с женска рожба, която е кръстена от екипа на зоопарка Карина. Тя е пето поколение на единствената на Балканите двойка от рядката порода Пржевалски, които живеят в Центъра за защита на природата и животните в Добрич и са дарени от партньорите от Про Зоо Шафхаузен. НДТ


 


Сходни връзки

С КОНЧЕ - БЕБЕ ЗООПАРКЪТ ПОСРЕЩНАОТКРИВАНЕТО НА НОВИТЕ СИ ПРИДОБИВКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди