изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-22 @ 08:00 EEST
КРАДЦИ НА 45 КМ. СТРАТЕГИЧЕСКИ ВОДОПРОВОД ОСТАВАТ ЗАД РЕШЕТКИТЕ    
Ред и сигурностРадко Ганчев от Силистра и Стефан Кънев от София, които са разследвани за демонтирането на тръби от магистрален водонапорен тръбопровод от терасата на р. Дунав до района на Добрич, ще останат в ареста, след като вчера Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в Добрич, с което двата бяха първоначално задържани под стража.

            Ганчев и Кънев са обвиняеми по досъдебно производство на ТЗ БОП в Добрич. По него от началото на март тази година се разследва изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби на площ близо 45 км. Те са били на територията на областите Силистра и Добрич. Наказанието, което законът предвижда за кражба в особено големи размери е „лишаване от свобода” от 10 до 20 години, конфискация на цялото, или на част от имуществото. Двамата мъже са обвинени за кражба на съоръжението, извършена в съучастие от ноември 2011 година до март тази година. На този етап нанесената щета се оценява на над 70 500 лева, което я определя като крупна по размер. Обвинението посочва, че обект на посегателството е уникален за страната и стратегически за района на Южна Добруджа магистрален водонапорен тръбопровод, който е собственост на „ВиК” - Добрич.

Адвокатите на двамата са посочили, че Ганчев чрез своята фирма „Медведев СС” ЕООД на практика е изпълнил договорните си отношения с държавната фирма „Агроводинвест” ЕАД. Договорът между двете фирми е сключен именно за цитираните строително-монтажни работи. Кънев е бил консултантът по изпълнението на дейността по изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби. Според защитата, водопроводното съоръжение никога не е било действащо и със заповед на Министерството на земеделието и храните е обявено за бракуване. Пред съда е изтъкнат и аргументът, че държавната фирма „Агроводинвест” е създадена именно, за да извършва дейности по ликвидирането на неработещи, остарели и бракувани водни съоръжения, собственост на държавата. И двамата обвиняеми са викани многократно на разпит от началото на разследването и едва на 18 септември тази година са привлечени като обвиняеми.

Според обвинението обаче не е случаен фактът, че след демонтирането, тръбите са били предадени за скрап на фирмата на съпругата на Радко Ганчев.

Варненският апелативен съд се е съобразил и с изключителната тежест на наказанието, което законът предвижда за това престъпление. Според втората съдебна инстанция, към настоящия момент, законосъобразната процесуална мярка за принуда спрямо двамата обвиняеми, разследвани за кражба в особено големи размери на стратегическо съоръжение е „зъдаржане под стража”.

            Определенията на Апелативния съд във Варна, с които бе потвърден ареста на Радко Ганчев и Стефан Кънев не подлежат на обжалване.

 


Сходни връзки

КРАДЦИ НА 45 КМ. СТРАТЕГИЧЕСКИ ВОДОПРОВОД ОСТАВАТ ЗАД РЕШЕТКИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди