изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:13 EEST
Емил Кюлев заплашвал акционерите на “Тракиябанк” с разстрел от руски килъри    
Ред и сигурност По време на днешното заседание п делото “Килърите” соченият за лидер на групата за поръчкови убийство Петър Стоянов-Сумиста и Васил Костов отказаха да дават показания. Подсъдимите заявиха, че ще дадат частични показания на по-късен етап от делото. Частични показания даде подсъдимият Георги Вълев, който разказа за случая “Тракиябанк”.

“Тракиябанк” била от добре развиващите се по това време. Емил Кюлев и приближени до правителството на Иван Костов много искали да я купят, още повече, че създаване на нова банка било трудно заради затегнатите правила след 1995 година. Кюлев посетил основните акционери Георги Стойчев и Георги Трифонов с предложение да закупи банката, но те отказали категорично.

Отговорът на властта срещу този отказ бил арест за Стойчев и Трифонов и поръчкови статии в медиите, че двамата изнесли парите в чужбина с куфари. Вложителите започнали да теглят парите си, а това изпразнило банката. В ареста към тях се присъединил и братът на подсъдимия Вълев, който също бил акционер в банката. Двамата основни акционери на “Тракиябанк” продължавали да получават оферти да я продадат. Появили се и други инвеститори, но Кюлев твърдял, че само той искал а я купи.

В крайна сметка Стойчев, Трифонов и Кюлев се споразумели за продажната цена, а на Общо събрание са прехвърлени акциите без необходимото разрешение от БНБ. Веднага след сключването на договора Кюлев отказал да го спази. Той предвиждал прехвърлянето на десет имота, цесия от 450 000 долара и 210 000 марки, изтеглени от личната сметка на съпругата на Стойчев.

Двамата акционери Георги Стойчев и Георги Трифонов твърдели, че Кюлев е платил само 10% от стойността на акциите. Те ходили при него да си искат останалото, а той ги заплашил с разстрел от руснаци.

След като купува “Тракиябанк” Кюлев я преименува на “Росексимбанк”. През 2002 година Кюлев купува застрахователната компания ДЗИ, която става част от финансовата група „ДЗИ — Росексимбанк“, а „Росексимбанк“ е преименувана на „ДЗИ Банк“

След смъртта на Кюлев парите за “Тракиябанк” били поделени. Разбрали се при получаване на някаква сума от тях 60% да бъде дадена на Георги Вълев, а останалите за брат му, Стойчев и Трифонов. По-големият процент бил заради големия риск и шума по медиите.

Акционерите преговаряли с Весел Кюлева, която ги пратила да си търсят правата в съда.

Заради предстоящата продажба на “ДЗИ банк” били направени запори на имоти на банката, а Стойчев и Трифонов напълно приветствали предприетите правни действия. Първият запор бил за 50 млн. лв., а следващ - за 220 млн. лв. Това обаче не е размера на претенцията, а гаранция за бъдещи вземания. Целта е била да се споразумеят за 2,5 млн. евро, каза Вълев.

След като казус стига до съд в Люксембург двете страни провеждат среща, на която присъстват Иглика Логофетова, Иво Прокопиев, Георги Вълев, Таньо Вълев, Пламен Луков, Радослав Димитров. Станало ясно, че Емил Кюлев е доплатил акциите на банката, но го направил в банка в Германия, като по този начин Стойчев и Трифонов са измамили 33% от акционерите. В крайна сметка страните се договорили за 2,5 млн. лв., които заедно с лихвите достигнали до 3,6 млн. Парите щели да бъдат изплатени, след като всички акционери подпишат документ, че се отказват от претенции.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Емил Кюлев заплашвал акционерите на “Тракиябанк” с разстрел от руски килъри | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди