изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:49 EET
Кисинджър: Израел няма да го има след 10 г.    
По света Америка сама трябва да реши дали да воюва с Иран и как да действа, а не да бъде подизпълнител на Израел. Думите са на легендарния Хенри Кисинджър, топ съветник по националната сигурност, бивш държавен секретар (при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд) и автор на няколко настолни за студентите по международни отношения книги.

Хенри Кисинджър призова чрез „Вашингтон пост" за разграничаване от „червената линия", която израелският премиер Бинямин Нетаняху начерта за иранската ядрена програма пред Общото събрание на ООН. Тел Авив твърди, че най-късно до следващата пролет Техеран ще се сдобие с атомна бомба и е крайно време международната общност да го спре.

„Трябва ли да правим публични изявления или червени линии, които могат да бъдат използвани от Израел като оправдание за война? Отговорът е - не", заяви 89-годишният Кисинджър, известен с доктрината за „разведряване" на отношенията със СССР.

Далеч по-шокиращо Кисинджър е цитиран от "Ню Йорк пост" с прогнозата, че до 10 години Израел няма да съществува. Тя е основана на тълкуването, че преговорният процес с палестинците ще се провали, а след време евреите ще станат малцинство в собствената си страна.

От интервюто му за „Вашингтон пост" се разбра, че все още има време за дипломатическо решение на иранския въпрос, но преди това Запада трябва да определи какво разбира под често използваната дума „недопустимо". С нея се гарнират опасенията, че Иран обогатява уран за военни, а не за мирни цели (производство на електроенергия).

„Уолстрийт Джърнъл" разкри от свои източници, че Брюксел и Вашингтон подготвят нов пакет от икономически санкции срещу опърничавия Иран, който продължава да държи в тайна мистериозната си ядрена програма.

Кисинджър не крие симпатиите си към кандидат-президента на Републиканската партия Мит Ромни, който би провеждал енергична и смела външна политика. На посещение в Израел той заяви, че би подкрепил страната, ако реши едностранно да атакува Иран.

За момента администрацията на Обама залага на дипломация и преговори. Преди дни Обама заплаши открито Иран, че ще му попречи да се сдобие с ядрена бомба, но в думите му бяха уловени предизборни нотки. Времето тече, но това не може да е вечно, разбра се от думите му.

Месец преди оспорваните президентски избори Обама изостри тона спрямо Техеран, определяйки действията му като „предизвикателство, което не може да бъде удържано".

Кисинджър, автор на „Дипломацията", критикува и Обама, и Ромни за отношенията им с Китай.

Най-голямото предизвикателство пред САЩ е да закърпи бюджета си, настоява легендарният дипломат, който е и носител на Нобелова награда за мир. И двамата имали „плачевна" реторика спрямо Пекин, обвинявайки го в измами, кражби и лъжи.

В пика на кариерата си Кисинджър работи за затопляне на връзките с Китай и продължава да вярва, че световните суперсили трябва да имат по-добри отношения. http://www.webcafe.bg
 


Сходни връзки

Кисинджър: Израел няма да го има след 10 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди