изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:17 EEST
ШКОЛСКИЯТ ЗВЪНЕЦ В БЪЛГАРЕВО ЗАНЕМЯ ЗАВИНАГИ, СГРАДАТА ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В КОЛЕЖ ПО КИТАЙСКА МЕДИЦИНА (СНИМКИ)    
Новини Най-голямото и колоритно каварненско село остана без училище. След 158 години просветна дейност Българево се прости завинаги с ОУ "Христо Смирненски". Причините - демографският срив и масовата миграция на младите хора към по-големите градове. Всички инвестиции, които община Каварна направи в училището през последните години - газификация, оборудване на модерен компютърен кабинет, подмяна на дограмата, монтиране на климатични системи и др., не успяха да спасят прогимназията от закриване.


„Да затвориш едно училище е много лесно – става с едно писмо до министерството, но процедурата един божи ден да бъде отворено е почти невъзможна“, казва кметът Георги Георгиев, който с гордост заявява, че той и децата му са завършили основното си образование в българевското училище. Освен тях своето „бойно кръщение“ в науката и изкуството тук са получили актьорът Николай Урумов, инженери, енергетици, медици др. „Само космонавт не сме дали на света“, изтъква шеговито кметът.



Топъл есенен ден. Спретната училищна сграда на три етажа, строена преди близо четири десетилетия, когато в Българево са се раждали много деца, а школото се е пръскало по шевовете. Сега то е занемяло. Дворът е празен. Порталната врата все още е отключена, тъй като предизвестието за напускане на директора не е изтекло. Пристъпваме в преддверието и срещаме портрета на училищния патрон Христо Смирненски. До него стои посланието „Навред аз хвърлям огъня на свободата“, а над него - ваза с изсъхнали растения.



Изневиделица се появява голям стар пес с мъдър и дружелюбен поглед. „Рекс, къде си?“, провиква се от втория етаж дългогодишният директор и учител по история и география Васил Василев. Той ни кани в климатизирания кабинет по информатика на втория етаж, който местните младежи използват като интернет зала в свободното си време. „Комисар Рекс“ остава да пази долу.



„Кметът на Каварна Цонко Цонев направи всичко възможно, което можеше да спре процеса на затваряне на училището, но за съжаление никой не може да се пребори с отрицателните демографски тенденции и миграцията към по-големите градове“, коментира Василев.



Той отчита, че от началото на годината досега в най-голямото каварненско село с население около 1500 души е заченато само едно бебе, което все още не се е родило. Миналата учебна година школото са посещавали едва 17 деца, някои от които са били на самостоятелна форма на обучение. „Не може един клас от трима-четирима ученици да съществува нормално, при условие че нормативният минимум за паралелка е 12 ученици. Съгласете се, но да поддържаш една триетажна сграда на площ от 2 хил. кв. метра за 10-15 ученици е нерентабилно. Единственото предимство е, че децата не могат да преписват помежду си“, отбелязва Василев. Другото голямо предимство на училището било, че в него са се обучавали младежи от ромския квартал на Каварна и по този начин са се интегрирали в обществото. „Аз може би съм първият педагог, който въведе целодневното обучение, но не по схемата „учител-възпитател“, а „учител-учител“. Следях дисциплината изкъсо. Никога не съм допускал да има свободни часове и децата да се шляят безцелно“, гордее се последният школски директор в Българево.



По закон закритите училища не могат да се използват за други дейности освен за образователни, социални и други подобни. Преди време кметът на Каварна получил писмо от д-р Павел Джуров, дългогодишен специалист по традиционна китайска медицина, в което медикът предлага да превърне сградата в колеж за подготовка на специалисти по акупунктура. Проектът на д-р Джуров принципно е одобрен от общинската администрация. Оттук нататък предстоят срещи между градоначалника Цонко Цонев и д-р Джуров, на които трябва да се обсъдят всички детайли с най-малките подробности. Последната дума дали сградата на ОУ „Христо Смирненски“ да се превърне в колеж по китайска медицина ще има Общинският съвет на Каварна.

http://petel.bg

 


Сходни връзки

ШКОЛСКИЯТ ЗВЪНЕЦ В БЪЛГАРЕВО ЗАНЕМЯ ЗАВИНАГИ, СГРАДАТА ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В КОЛЕЖ ПО КИТАЙСКА МЕДИЦИНА (СНИМКИ) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди