изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:16 EEST
„Алфа Рисърч”: Полиция, следствие, прокуратура и съд с най-нисък кредит на обществено доверие    
Общество/КРОСС/ На пресконференция днес в Пресклуба на Българската телеграфна агенция ще бъде представен окончателният доклад на социологическа агенция „Алфа Рисърч“ за ефекта от изпълнението на проект „Усъвършенстване на работните процеси в съда“. Проектът се изпълнява от Сдружение „Програма за развитие на съдебната система“ с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“. Анализът се базира на количествени и качествени изследвания, осъществени в периода май-юни 2012г. сред широката общественост, страни по дела, адвокати и съдии.

През месец юли агенцията публикува междинен доклад за обществените нагласи към ефективността, безпристрастността и прозрачността на правораздавателната система. Фокусът бе върху факторите, които формират общественото доверие или недоверие, и произтичащите от тях последствия. Допитването до гражданите показа, че въпреки положените усилия през последните пет години, общественото мнение остава силно скептично към постиганите резултати. Полиция, следствие, прокуратура и съд са все още сред институциите с най-нисък кредит на обществено доверие. Като основни причини за негативното отношение се откроиха корупцията, оказвания политически натиск на различни нива и неуспехът по т.нар. „обществено значими дела“. Втората част на проучването изследва ефекта от прилагането на концепциите и стандартите на втория План за подобряване на работата на съда (План 2), приложен в конкретни съдилища в България в периода 2010 – 2012г. Основните области, върху които се фокусира План 2, са: прилагането на политики и практики по планиране и управление на съда; подобряването на системите за управление и контрол на делата; достъпа на гражданите до информация и правосъдие; както и повишаване на доверието към съдебната система. Анализът на ефекта от прилагането на стандартите на План 2 се базира върху мнението и оценките на съдиите и клиентите на съдилищата по въпроси, касаещи съдебната реформа, качеството на предоставяните услуги и правораздаването в България.Представените препоръки се базират на резултатите от проведените проучвания в три направления:
Първо, докато общественото мнение е силно критично към постигнатите резултати от страна на институциите през последните пет години, то клиентите на съдилищата, приложили стандартите на План 2, са значително по-позитивни в оценките си. Това е еднакво валидно, както по отношение на индикаторите за ефективност на съда, така и по отношение на неговата безпристрастност и справедливост.
Второ, както клиентите на съдилищата-модели, така и съдиите виждат положителни промени в работата на съда през последните пет години. Сравнението на оценките на двете групи обаче показва, че съдии и клиенти намират подобрения в различни направления. Според съдиите най-съществен напредък се наблюдава по отношение на по-добрия публичен достъп до информация по текущи дела (89,8%), по-бързото и ефективно обслужване на гражданите (87,8%), както и в по-бързото и ефективно приключване на дела (79,6%).
Трето, съществени разлики се наблюдават в мненията на граждани, клиенти и съдии, когато става въпрос за необходимите мерки с цел подобрение работата на съдебната система в България. Посоките, в които гражданите виждат най-спешна нужда от намеса, стабилно повтарят (или са резултат от) всеобщо споделяните от общественото мнение нагласи за главните слабости на българския съд: борба с корупцията; прозрачност; контрол върху работата на съдиите; персонализация на отговорността за несправящите се; ясни критерии на подбора на персонал. За разлика от съдиите, гражданите считат, че външни за системата фактори са по-съществени по отношение на проблемите в работата на съда, отколкото вътрешните. Така например, лошото заплащане, вътрешно-ведомствените процедури, материално-техническата база и недостатъчният човешки ресурс са посочени като проблемни от едва 2% до 4% от гражданите.
http://www.svobodnoslovo.eu
 


Сходни връзки

„Алфа Рисърч”: Полиция, следствие, прокуратура и съд с най-нисък кредит на обществено доверие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди