изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:46 EET
Най-старият град в Европа е у нас    
История Най-старият праисторически град в Европа се намира у нас – това е Провадия-Солницата. Комплексът възниква около 4700 г. преди Христа.

След откритията през 2011г., свързани с укрепителната система и обредния център на селището, тази година усилията на археолозите, които работят там, са били съсредоточени върху некропола в близост до селището, както и върху самото селище. Става дума за най-стария център за добив на сол в Европа, който е датиран към VI и V хилядолетие пр. Хр. Началото му е около 5500 години преди Христа, съобщи пред „Фокус” проф. Васил Николов от Национален археологически институт и музей на БАН. Той е и ръководител на археологическия екип, който работи в комплекса.

Комплексът е създаден благодарение на производството на сол. То е и причината за развитието и силата на селището и стои в основата на световноизвестния Варненски златен некропол. Неговото богатство е резултат от търговията със сол на дълги разстояния. Няма данни за по-ранен праисторически град в Европа, каза проф. Николов.

По-късно производството на сол е изнесено извън селището, а самият град вече е застроен предимно с двуетажни къщи и ограден с каменна стена. Първата каменна стена, която е създадена около 4700 г. пр. Хр., е дебела около 2 метра и е била висока над 3 метра. Съвременният човек си представя такива стени за Античността и Средновековието – много векове след тези на Провадия-Солницата. Възрастта им е около 6700 години – нещо, което изглежда невероятно дори за специалистите, обясни още проф. Николов. По-късно тази стена е била разрушена най-вероятно от земетресение, тъй като Североизточна България е земетръсен район. Имало е изследвания на геофизици, които смятат, че двата центъра – Вранча в Румъния и Шабла, Калиакра – са причината за тези разрушения. Ако първата стена е създадена около 4700 г. пр. Хр., втората е създадена около 4500 г. пр. Хр. Тя също е каменна и е малко по-дебела. – около 2,4 метра. Височината й е над 3 метра. Тя частично се застъпва с първата укрепителна система.

Диаметрите на тези укрепления са от порядъка на 80-90 метра. Това са първите каменни укрепителни системи в Европа. Третата вече е изключително масивна. Тя обхваща цялото селище и има диаметър около 105-110 метра.

dartsnews.bg

Порно отпреди Камасутра лъсна в Созопол

Явор Бояджиев: Най-старият град в Европа се проучва на селищна могила Юнаците, Пазарджишко

Край Враца откриха най-стария храм на Слънцето

Откриха най-старата брадва в света

Скелет, открит у нас, май е най-старият европеец

Край Татул откриха най-голямото струпване на ритуална керамика от късно-бронзовата епоха

Откриха най-стария тракийски храм?

 


Сходни връзки

Най-старият град в Европа е у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди