изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:05 EEST
Бюджетът губи 228 млн. лв. годишно от забраната за пушене    
Политика Държавата да предвиди данъчен бонус за собственици на заведения, в които не се пуши, да създаде публично-частно партньорство за кампании за вредата от тютюнопушенето, за които кафенета и клубове са готови да предоставят площи безвъзмездно. Това предлага мощно обединение от 28 браншови организации на хотелиери и ресторантьори от цялата страна, сдружение "Свободен избор" и известни личности в замяна на отмяна на тоталната забрана за пушене в заведенията.

Те настояват да се върне старото положение - собствениците да решават дали да се дими, или да се обособят отделни зали за пушачи с вентилация. Категорично са "против" цигарен дим след 22 ч, защото тази мярка ще фалира дневните заведения.

От обединението припомнят, че през 2011 г. браншът, задължен от държавата по закон, инвестира близо 50 млн. евро във вентилация и прегради. Инвестиция, която година по-късно е безсмислена и невъзможна за възвръщане.

Сдруженията изпратиха отворено писмо до Народното събрание, премиера, министрите на икономиката и здравеопазването, омбудсмана и Комисията за защита от дискриминация с мотиви защо тоталното ограничение трябва да се отмени. Аргументите са първо икономически - повечето клубове, кафенета и ресторанти са пред фалит: след забраната оборотите падат между 20 и 50%.

Ако всяко от 17 000 заведения само в София съкрати двама служители, на трудовата борса отиват 34 хиляди души и ще натоварят социалната система. За първите 2 месеца от забраната заетите в сектор "Хотели и ресторанти" за намалели с 6000. Браншовиците изчисляват, че забраната ще струва на бюджета 228 млн. лв. годишно - 60 млн. лв. по-малко от ДДС, 144 млн. лв. - от данък печалба, 12 млн. лв. - от осигуровки.
Джазпевицата Хилда Казасян, която е в ресторантьорския бизнес, нарече тоталната забрана демагогия, защото целта няма нищо общо с опазване на здравето и ограничаване на вредния навик.

Атанас Янкулов от "Свободен избор", който се определи като "радикален непушач", призова всички да се отърват от цигарите. Но е твърдо против репресията върху пушачите и върху бизнеса.  http://www.trud.bg
 


Сходни връзки

Бюджетът губи 228 млн. лв. годишно от забраната за пушене | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди