изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:24 EEST
Русия подготвя нови мисии до Луната    
По светаОсновните усилия и ресурси на руската космическа програма ще бъдат насочени към лунните мисии, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на ръководителя на Роскосмос Владимир Поповкин, който изнесе доклад на Третия Московски симпозиум, посветен на Слънчевата система.

Той отбеляза, че провалът на мисията "Фобос-Грунт" е наложил преразглеждането на подхода и към останалите планетни мисии. "Трябва да повишим качеството на родната космическа техника, а също така и на наземните ни системи", уточни Поповкин, като добави, че са били направени промени и в изучаването на Луната.

В края на 2015 и началото на 2016 година ще бъде стартиран проектът "Луна-Глоб", при който на естествения спътник на Земята ще бъде доставен спускаем модул.
"Ще бъде проведено проучване в района на Южния полюс на Луната, а на Земята ще бъде доставена лунна почва, поясни ръководителят на Роскосмос, цитиран от БТА. Ще бъде проучен минералогичният състав на повърхността на Луната и ще бъде проведено търсене на водосъдържащи почви."

По думите на Поповкин за успешната реализация на тази мисия ще бъде необходимо да бъдат решени две задачи - да бъде осъществено меко кацане на Луната и да бъде обезпечен годишен срок на работа на спуснатата апаратура върху спътника на Земята.

В рамките на проекта "Луна-Глоб" освен чрез спускаемия апарат, изучаването на естествения спътник на Земята ще се осъществява и с помощта на орбитален космически апарат, който ще бъде пуснат в средата на 2016 година.

"Орбиталният апарат ще има сложна програма на полета, отбеляза Поповкин. Ние ще променяме височината на орбитата, за да получим разнообразни снимки от повърхността на Луната". Планирана е промяна на орбитата от 100 до 50 километра. За извършването на подобни маневри руските специалисти ще трябва да конструират съответните двигателни установки.

В периода 2017-2018 година Роскосмос предвижда още една лунна мисия - "Луна-Ресурс". "Ние разчитаме на тясното сътрудничество с Европейската космическа агенция в рамките на този проект и подобни споразумения вече съществуват", каза Поповкин.

Последният съветски или руски апарат изпратен към Луната е Луна 24. Той е ускорен от паркова околоземна орбита на 9 август 1976 г.
Луна 24 остава последният апарат осъществил меко кацане на повърхността на Луната. До мисията на Стардъст, завършила през 2006 г., Луна 24 е бил последният апарат върнал проба на Земята от друго небесно тяло.  http://it.dir.bg
 


Сходни връзки

Русия подготвя нови мисии до Луната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди