изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:47 EEST
9 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ПОЩИТЕ    
НовиниНа 9 октомври 1874 година в Берн /Швейцария/ е учреден Всемирния пощенски съюз /ВПС/. През 1969 година в Токио се провежда Конгрес на Всемирния пощенски съюз и тогава датата 9 октомври е определена за Световен ден на пощите.

През 1947 година ВПС получава статут на специализирана междуправителствена организация на ООН. Днес страните членки на съюза са 190, с над 700 хил. пощенски служби и над 130 милиона пощенски служители. Целта на съюза е да осигурява организиране и усъвършенстване на пощенските служби, развитие на международното сътрудничество и оказване на техническа помощ за развиващите се страни в тази област. Световната пощенска конвенция от 1874г. определя общите експлоатационни и тарифни правила на международната пощенска служба.

На  1 юли 1879 година България става пълноправен член на Всемирния пощенски съюз. През 1880 г. Княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи.

Днес стискаме палци на младият добрички талант Виктория Симеонова, която е възпитаник на ЕГ "Гео Милев". Девойката е национален победител в тазгодишното издание на епистоларния конкурс с писмо до Ивет Лалова и се състезава за приза на Всемирния пощенски съюз с победителите в конкурсите от другите страни. За своя празник днес се очаква да бъдат обявени резултатите от конкурса от съюза. НДТ

 


Сходни връзки

9 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ПОЩИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди