изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:14 EEST
Curiosity спря работа заради странен блестящ обект    
Новини

Марсоходът "Curiosity" спря временно работа, тъй като е възможно от него да се е откъснала част, се съобщава на  официалната страница на мисията, предаде Асошиейтед прес.




"Curiosity" започна да събира образци от грунта на Марс на 7 октомври 2012 г. В същото време до него бе открит блестящ обект. Според специалистите той може да не е с марсиански произход, а част от самия марсоход. По тази причина работата на марсохода е спряна. 

Специалистите на НАСА предвиждат да изследват обекта от по-близко разстояние с помощта на камерата на "Curiosity" и да решат какво да правят в бъдеще. По-специално дали може да продължи събирането на образци от грунта. Дотогава марсоходът няма да движи дори манипулаторите си.  Марсоходът "Curiosity" бе изстрелян на 26 ноември 2011 г.  Той кацна на Червената планета на 6 август 2012 година.  Стойността на марсохода е 2,5 милиарда долара. Мисията на "Кюриосити" ще продължи поне една марсианска  година - или две земни.

Основната цел на марсохода е кратерът Гейл. Изследването му отбелязва прехода от търсенето на вода към търсенето на други елементи, необходими за възникването на живот, като например водород. 

"Curiosity" освен това ще изследва минералите на повърхността на Марс. Анализирайки данните, учените ще добият  представа какви са били условията на Червената планета преди милиони години.

http://www.dnes.bg/

 


Сходни връзки

Curiosity спря работа заради странен блестящ обект | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди