изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 14:04 EEST
Бабикян: Берлин ни казва - Борисов е част от корупцията    
Новини Не очаквайте премиер или министър на партньорска страна да каже на своите български колеги: Ви сте корумпирани. Така не се прави, но когато езикът на дипломацията и журналистиката бъде преведен на ясен език ние получихме това послание: тук се краде, тук има безнаказаност и това е свързано с висшите етажи в лицето на министър-председателя Бойко Борисов. По ясно от това няма как да се каже.

Това заяви пиар специалистът Арман Бабикян, коментирайки обширния репортаж на държавната германска телевизия ARD за корупцията в страната. В материала се подчертава, че корупцията в страната ни процъфтява, а отговорните за това лица, включително премиера Борисов не са разследвани. В него се припомня, че името на последния се споменава и във връзка с нелегални дейности като търговия с дрога и горива, пране на пари и дори убийства.

Този репортаж изпраща много ясен сигнал, който вече ни беше изпратен и от новия германски посланик отпреди седмица. Неговото послание беше съвсем ясно и управляващите от ГЕРБ трябваше да го чуят, без да се прикриват зад любезността на дипломатическите формулировки, заяви Бабикян.

"В репортажа е отправено сериозно и остро обвинение срещу България, в лицето на нейния премиер и в лицето на нейната управляваща класа. Но това не е репортаж, който праща послание от името на Германия. Свободата на журналистиката там, не носи необходимост да се получават разпореждания от държавата, за да се прави журналистика и разследвания", отбелязва експертът.

Според него иронията се състои в това, че само в рамките на едно денонощие ние чухме от премиера колко свободно е словото в България. "Можем да кажем, че има известна разлика в свободата на словото в Германия и България. Това се вижда именно от този материал на ARD. Ако наистина в България имаше свободна журналистика, той трябваше първо да се излъчи по националната телевизия", коментира Бабикян.

Посланието на репортажа на ARD казва това, което всички в България прекрасно знаем. Вътре има доста сериозни персонални обвинения срещу българския премиер. "Отношенията със старите приятели ерозират. Удобното облягане на рамото на г-жа Меркел, приятелските потупвания от Никола Саркози и Силвио Берлускони са вече минало. При Меркел по политически причини, а при другите двама по исторически, защото вече са слезли от сцената", смята Бабикян.

"Не знам дали можем да говорим за изолация, но се дава един сериозен знак. ЕС и най-силната страна-членка Германия дават ясен знак, че няма да си затварят очите пред случващото се в страната ни, в която нивото на корупцията се конкурира само с нивото на бедността", добави той.

Бабикян припомни, че знаци идват не само от Германия, но и от САЩ. В първото си изказване новата американска посланичка Марси Райс заяви, че има четири приоритета, като един от тях е свободата на словото. "Оказва се, че 22 години след настъпването на демокрацията ние отново говорим за свобода на словото. Човек си поставя задачи, които са проблемни и дефицитни. Оказа се, че нещо, за което сме си мислили, че сме се преборили, отново е дефицитно", заяви Бабикян. /БГНЕС

bgnes.com


ARD: Корупцията в БГ процъфтява, а Борисов не е разследван

Да подкупиш държавен чиновник или да оставиш на лекаря пари в плик - нищо по-лесно от това! В България корупцията процъфтява, включително по най-високите етажи на властта, се казва в репортаж на германската държавна АРД.

Този телефонен разговор от март 2011 година, качен в YouTube, е показателен: българският премиер Бойко Борисов дава указания на шефа на митниците да изтегли инспекторите, изпратени на проверка в пивоварна "Леденика". Самият Борисов не оспорва, че е имало такъв разговор. "Това е ежедневие в България", казва пред кореспондент на АРД Елеонора Николова, ръководителка на специализираното звено за борба срещу корупцията БОРКОР.

Името на българския премиер се споменава и във връзка с нелегални дейности като търговия с дрога и горива, пране на пари и дори убийства. От нелегална дейност годишно в България се правят 1,8 милиарда евро, е изчислил Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Най-големият проблем, според него, е усещането за безнаказаност на корумпираните политици. Вярно, че в цяла Европа има черни каси, с които се финансират партиите, но в България няма нито един случай на осъден за корупция високопоставен политик, казва Стефанов.

Също и българският премиер не е разследван от прокуратурата за въпросния телефонен разговор. Да не говорим колко чести са случаите на задържани и осъдени мафиоти, които (не)знайно как успяват да се измъкнат на свобода.

Европейската комисия редовно критикува България заради неефективната й съдебна система. Именно поради тази причина страната остава под наблюдението на Брюксел. Неотдавна правителството в София покани експерти от чужбина, които да помогнат при разчистването на тези проблеми. С тяхна помощ най-сетне трябва да стартират делата по няколко особено нашумели случаи на корупция.

Според Ролф Шлотерер, съветник на вътрешния министър Цветанов, българското общество и администрацията не проявяват достатъчно нетърпимост към случаите на корупция по високите етажи на властта. "Никой не се разграничава ясно и категорично от хората, които потъпкват етичните и моралните норми. Затова е много важно мерките срещу корупцията да започват отгоре-надолу, а не обратното", казва Шлотерер.

Да подкупиш държавен чиновник или да оставиш на лекаря пари в плик - това се смята за ежедневие в България. Но за разлика от хората, машините не са подкупни, припомня Шлотерер и дава следния пример: камери за видеонаблюдение и автоматични радари биха могли да заменят корумпираните катаджии.

В това отношение много помогна и присъединяването на България към ЕС преди 5 години, отбелязва Руслан Стефанов: "Членството в ЕС премахна митническия контрол по границите с Румъния и Гърция, което намали нивото на корупцията наполовина. Помогна също и премахването на безмитните магазини - също заради приемането на България в ЕС." /ДВ

bgnes.com

 


Сходни връзки

Бабикян: Берлин ни казва - Борисов е част от корупцията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди