изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:56 EEST
Плевнелиев иска нов въпрос за референдума за АЕЦ”Белене”    
ПолитикаКакто е формулиран в момента въпросът, който ще бъде подложен на референдума, свързан с АЕЦ "Белене", е некоректен и трябва да бъде преформулиран, смята президентът Росен Плевнелиев. БСП ни зададе противоконституционен въпрос, но ще го подкрепим, коментира премиерът Бойко Борисов.

Плевнелиев започна консултации по негова инициатива с парламентарно представените политически сили за постигане на съгласие за формулировката на въпроса за допитването, предаде БТА.
Консултациите започнаха с разговори с ръководството на БСП като инициатор на подписката.

Според президента от въпроса зависи дали референдумът ще се проведе бързо и коректно или ще затъне в юридически схватки, процедури и това ще обезвери хората
„Да развиваме ли ядрена енергетика чрез изграждане на нови мощности?” – ДА/НЕ – това може да стане на площадката „Белене”, „Козлодуй” или на трето място. Не искам да злоупотребяваме с най-силното оръжие на демокрацията. Ако днес правим референдум за „Белене”, утре ще правим ли за 7-и блок на „Козлодуй”, „Южен поток”, „Набуко” или магистрала „Хемус”? Всеки път ли ще правим референдуми? Решението поставя страната в изключително деликатната ситуация да осъществи един проект на всяка цена”, каза още държавният глава, цитиран от "Фокус".

„Въпросът в момента е: „Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”? За мен той е объркващ и се състои от два отделни въпроса, отговорите на които могат да са противоречиви. Някои може да са „за” развитие на ядрената енергетика чрез нови мощности по принцип, но „против” конкретния проект АЕЦ „Белене”. Други ще попитат защо обричаме АЕЦ „Козлодуй” на забвение и обвързваме развитието на ядрената енергетика в България за в бъдеще само с АЕЦ „Белене”, мотивира се Плевнелиев.
Трети пък щели да питат защо се организира референдум за АЕЦ „Белене”, при положение, че Законът за безопасно използване на ядрената енергетика изричнo посочва, че ядрената централа се изгражда по решение на Министерски съвет.

Според БСП формулировката на въпроса в подписката за референдума е коректна конституционно и отговаря на пълномощията и ангажиментите на НС, каза обаче лидерът на БСП Сергей Станишев след консултациите. По думите въпросът не противоречи на развитието на други проекти - например изграждане на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй".
Той коментира, че не е посочено, че става дума за конкретния проект, а дали да се развива атомната енергетика чрез използване на площадката " Белене" и чрез изграждане на мощност там. Станишев допълни и че въпросът не е технологичен и не влиза в пълномощията на правителството.

Преди дни от партията предложиха към питането да се добави "с държавно участие".

Лидерът на БСП каза още, че на срещата са изразили притеснение, че "правителството е тръгнало по пътя на конфронтацията, на спекулациите и манипулациите и създаването на психоза и страх сред хората и внушения, които нямат нищо общо с реалността".
Те са информирали държавния глава за намерението си да внесат поправка в закона, която да позволява референдумите да бъдат валидни с не толкова високо участие, както е записано сега - колкото са гласували на последните парламентарни избори.

"Безспорно - и всички юристи са на това мнение - начинът, по който е зададен въпросът, е противоконституционен", коментира обаче премиерът Бойко Борисов след консултациите, предаде "Фокус".
Според него въпросът е манипулативно зададен и манипулативно са събрани подписите. Той имал от много места информация, че от левицата са питали "искате ли по-скъп или по-евтин ток".
"Всеки нормален човек ще напише, че предпочита по-евтин. Но това е всъщност капанът, който в момента БСП ни зададе – един противоконституционен текст да бъде подкрепен от ГЕРБ в парламента. Тъй като ние сме за референдум като форма народът да каже своята дума, с ясното съзнание, че подкрепяме противоконституционен текст, ще гласуваме да се проведе и то в най-кратко време. Депутатите от ГЕРБ ще подкрепят референдума с какъвто текст дадат от БСП", каза Борисов.

Според него, ако не направят това, от левицата ще кажат, че ГЕРБ са против демокрацията и не искат да чуят хората.
"Като им подкрепим това, че техните юристи са слаби, ще мине време и Конституционният съд ще вземе решение и то може да отмени референдума", заяви премиерът.
По думите му предложеното за "държавно участие" също било манупулативно. "Отново прозират корпоративните интереси на БСП, защото те не казват колко да е това участие – то може да е 0,0001%", смята Борисов.

Според ДПС въпросът на референдума не може да бъде преформулиран, а само да бъде редактиран, както казва законът и опциите за промяна на практика са много малки, заяви зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров
"Не може премиер да каже, че ще подкрепи нещо, което е противоконституционно. Може да го каже човек, който няма задължения в управлението на държавата", подчерта той.

От ДПС са против финансиране на референдума с партийни субсидии, защото е незаконен.

Междувременно СДС отказа да участва в консултациите при президента. И според тях подписката на БСП е събрана с подвеждащ въпрос, който не е от компетенцията на Народното събрание като институция, което от своя страна прави самия референдум противоконституционен.

http://dnes.dir.bg/

Бел. НДТ: Колцина са българите, които не биха искали да живеят в Швейцария?  Но в Швейцария има референдуми дори колко да е широк тротоарът на определена улица, колко да е висок бордюрът. Там не се страхуват от референдуми, защото народът просто не им позволява на управляващите, които и да са те, да крадат безконтролно под една или друга форма или да заробват държава и народ с некомпетентност. Швейцария е държавата с най-много референдуми в света още отпреди 700 години. Ако в България имаше референдуми от зората на демокрацията - 1989 г., когато демокрацията беше жадувана надежда, нямаше да бъде унищожено селското стопанство, нямаше промишлеността да се пождари на некадърници, които я разпродадоха на вторични суровини, нямаше да ни управляват 240 души, а около 100, нямаше днес Добрич да се гърчи без нито едно значимо промишлено предприятие и да умира в нищета и безработица. Трябва да има референдуми - от национални, до местни, само тогава можем да кажем, че има демокрация.

 


Сходни връзки

Плевнелиев иска нов въпрос за референдума за АЕЦ”Белене” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди