изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:40 EET
51 млн. момиченца бракувани за дядовци    
По светаВсяка година милиони малки момичета са насилствено принуждавани да се сгодяват за мъже, достатъчно възрастни, за да бъдат техни бащи или дори дядовци, пише вестник "Дейли Мейл".

По този повод фотографката Стефани Сенклер, съвместно с „Нешънал Джиографик”, публикува серия потресаващи снимки, показващи дори 5-годишни момичета омъжени за мъже на средна възраст от страни като Индия, Йемен и Етиопия. Както и 11-годишната Гулам от Афганистан, която е омъжена за 40-годишния Джаиз.

Въпреки че детските бракове са забранени в повечето страни по света, статистиката показва, че около 51 милиона момичета са сключили брак преди да навършат 18 години. Смята се, че само в Афганистан 57% от момичетата са омъжени преди навършването на позволената там 16-годишна възраст. Причините, поради които родителите решават да задомят невръстните си деца, са различни. От една страна вековните традиции, от друга икономическите обстоятелства притискат родителите, за да стигнат до това, толерирано от културата им решение. В по-бедните страни семействата дори често уреждат сметките и разплащат дълговете помежду си по този начин. От 2003 г, Сенклер пътува по света, за да документира такива сватби с надеждата, че по този начин ще даде гласност на засегнатите и ще подчертае пред света важността на проблема.Според експертите ранният брак лишава подрастващите не само от детството им, но и от изконното им човешко право на образование. Освен всичко друго, унищожително за психиката е лишаването от социални връзки, което е неминуемо, когато невръстните са заробени от ежедневни грижи за домакинството.

Когато през 2005 г.  Гулам била омъжена за определения от семейството й партньор, детската й мечта да стане учителка била попарена завинаги. Родителите често прекъсват образованието на дъщерите си, още преди сключване на брака, за да ги предпазят от евентуална връзка с момчета.

Въпреки мрачните картини, на които ставаме свидетели в Близкия Изток, има предпоставки за оптимистичен поглед над ситуацията. В Индия, една от страните в света с най-голям брой момичета, омъжени преди 18-тия си рожден ден, детските бракове са намалели на национално ниво, в почти всички щати от 54% през 1992-1993 г. до 43% през 2007-2008 г.

  Тези, които са достатъчно смели, за да направят опит да избягат от предопределената им съдба, обикновено приключват живота си в крайна бедност или дори по-лошо – принудени са да проституират. Когато момичетата встъпват в брак, от тях се очаква да забременеят веднага, което в половината от случаите води до трагичен край, както за бебето, така и за младата майка.

Според статистиката на Центъра за критични доклади „Пулицър”, смъртността при невръстните майки е два пъти по-голяма, отколкото при жените над 20 години. Съжителството с много по-възрастен мъж е пагубно за девойките. Доктор от йеменската столица Сана, чието име не се споменава, описва последствията за детското тяло. Вътрешните разкъсвания или т.н.р фистули могат да доведат до доживотно отпускане на органите. Децата често са твърде малки, за да осъзнаят какво им се случва. „Сестрите задават въпроси на момичета като: „Знаеш ли какво се случва?” или „Разбираш ли, че в теб расте бебе?”, обяснява йеменският доктор. Според неофициални източници, ако международните организации не предприемат по-сериозни действия за ограничаването на тези нарушения на човешките права, броят на момичетата омъжени преди пълнолетие може да достигне 100 милиона. Това означава, че за напред ежедневно 25 000 момиченца по света ще бъдат завинаги обричани на съдба като тази на Гулам.

http://www.dartsnews.bg

 


Сходни връзки

51 млн. момиченца бракувани за дядовци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди