изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:44 EET
ТЕЖКА ЖЪТВА НА ЦАРЕВИЦА И СЛЪНЧОГЛЕД В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ    
ЗемеделиеЖътвата на царевица и слънчоглед е към финала си в Добричка област. Дългото и продължително лято се е отразило както върху развитието на двете култури, така и върху добивите от тях, коментират фермери. Средните добиви от слънчоглед в областта са 233 кг от декар, а от царевица – 462 кг от декар. Кампанията по прибирането на двете култури е изключително трудна и тежка заради продължителното засушаване.

 В отделни места на Добричка област не е валяло от месец май. В други региони преди две седмици са паднали около 18 литра дъжд.
94% от слънчогледа в Добричка област вече е реколтиран, сочат данните на областната земеделска служба. Прибрани са 213 564 тона зърно. Най-високи добиви отчитат производителите от община Добричка – 290 кг от декар. Близо 90% са пожънатите площи с царевица. В общините Каварна, Тервел и Шабла жътвата е приключила на 100%. Най-високи резултати от царевицата отчитат фермерите от общините Балчик, Ген.Тошево и Тервел – по 500 кг от декар.
Тежката жътва забави обработката на почвата за есенната сеитба. Въпреки трудностите в отделни стопанства сеитбата на пшеница вече е към финала си. Обичайно в Добричка област се сеят 1,2–1,4 млн. дка с житни култури. По-слаб интерес се отчита обаче към рапицата. Заради провалената миналогодишна реколта и трудностите при сеитбата, някои от производителите сега сеят два пъти по-малко площи с маслодайната култура. През настоящата година посевите с рапица бяха надхвърлили 300 000 дка. Сериозна е опасността от още една провалена година за тази култура, тъй като сушата сега пречи на поникването на растенията. Ако в най-скоро време не завали дъжд, рапицата няма да успее да се развие и да навлезе в необходимата фаза за презимуване, прогнозират фермерите. Това отново води до редица рискове през зимата и пролетта. НДТ/AGRO.BG
 
 


Сходни връзки

ТЕЖКА ЖЪТВА НА ЦАРЕВИЦА И СЛЪНЧОГЛЕД В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди