изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:07 EEST
П. ДИМИТРОВ: "НАДЯВАМ СЕ ПИЦАРИЯТА НА ДЯНКОВ ДА ЗАТВАРЯ"    
Политика

Той и колегата му депутат Емилия Масларова остро разкритикуваха бюджет'2013". Масларова обвини ГЕРБ в липса на политики и стратегии, което води до стопяване на генетичния фонд на страната и унищожаването на нацията. "Този бюджет си мисля, че е прощалната пица на г-н Дянков и се надявам, че пицарията затваря" - заяви в Добрич депутатът от региона на Коалиция за България Петър Димитров, по повод проектобюджет 2013.



В подкрепа на думите си той посочи още: "Косвен признак за това е, вие сте чули вероятно, че Ваня Донева напусна парламента. Отиде си, почти официален е слухът, зам.-председателя на НС Анастасов - отива в КС. Г-жа Колева отиде във ВСС, т.е. разбягват се сега управляващите. Явно и те усещат, че корабът потъва. Затова казвам, че се надявам, че е последната пица на това управление" - каза Димитров. Депутатът остро разкритикува проекто-бюджета на правителството, като заяви, че увеличените приходи в него ще дойдат от доходите на хората - ДДС, акцизни стоки, доходите върху физическите лица плюс най-новото предложение - данък върху лихвите. "Този 1 млрд. и 800 лв., които министърът казва, че ще се събере, реално ще се събере от доходите на хората, т.е. доходите ще станат по-малки. Това е простата истина" - каза Димитров. Бившият икономически министър съобщи, че в бюджета за догодина за общините са предвидени 120 млн. лв., като представи детайлна справка с колко повече ще се увеличат средствата на общините в областта от републиканския бюджет. "Община Балчик ще получи 69 800 лв. - с 1 % повече, Генерал Тошево - 40 900 лв., с 0.8 %, град Добрич - 1 007 500 лв., с 4 на сто, Добричка - 241 300 лв., с 2.8 %, Каварна 618 300 лв. - с 11.7 %, Крушари - 183 700 лв., с 5.5 %, Тервел - 133 500 лв., с 2 %, Шабла - 23 400 лв., с 1.1 %.

Чули сте, че инфлацията на годишна база е 5 %, като погледнем списъка, има две общини, които са над тези 5 % - Крушари с 5.5 на сто, т.е. малко над инфлацията и Каварна - с 11.7 на сто. Всичко друго е под инфлацията, т.е. - това, което ще дойде за Добричка област от републиканския бюджет е по-малко от инфлацията. И си направих още един труд спрямо 2009 г. какво представляват бюджетите - на Балчик бюджет 2013 спрямо 2009 г. е плюс 5 на сто, но аз си направих още едно усилие, понеже Дянков твърди, че инфлацията през тяхното управление е 9.3 на сто, намалих тази сума с 9.3 %. Тогава тези плюс 5 % станаха минус 4 %, Генерал Тошево - минус 11 %, ако отчетем инфлацията - минус 19 на сто, Добрич град минус 6 %, с инфлацията минус 15 на сто, Добричка минус 6 %, с инфлацията минус 14 %, Каварна - нула, с инфлацията минус 9.3 %, Крушари минус 9 на сто, с инфлацията - минус 18.3 на сто, Тервел минус 2 %, с инфлацията минус 11 %, Шабла - минус 10, с инфлацията минус 19. Това са финалните числа, с които това управление ще се раздели с Добричка област. Безкрайно впечатляващ е ръстът Добричка област по време на това управление. Ние сме на дъното, утаили сме се там и не мърдаме от това място" - каза Димитров. Според разчета на депутата приходите, които се залагат в размер на 1.8 млрд. лв. не повече от половината ще бъдат дадени за доходи и според него "с този бюджет реално ще бъдат намалени доходите на хората". Димитров обвини правителството, че освен инфлацията и то се нарежда "да гризе" от парите на хората с искания от Дянков данък върху лихвите, като посочи, че в Германия необлагаемият доход от лихви на сам човек е 801 евро, а на семейство - 1601 евро. За сам човек в САЩ сумата от лихви, която не подлежи на облагане е 8750 долара, а за семейство без деца - 17 500 долара.

Критика към правителството и готвения бюджет за идната година отправи и депутатът Емилия Масларова, която гостува в областта вчера и днес. "Заради липсата на политики и стратегии генетичния фонд на България се стопява. Демографската политика е част от сигурността на страната" - заяви Масларова. Основно бившият социален министър обвини за това правителството, като заяви, че родените български деца до 18 години са 16 на сто, ромските - 39 на сто, а мюсюлманските - 22 на сто. Масларова добави и, че 312 хил. пенсионери не са между живите. "Бюджетът на практика няма нищо, което да даде реална база за развитие на страната - за заетост, образование. Майките са намели с 10 хил." - каза още тя. Групата на левицата ще настоява за увеличение на пенсиите с 11 на сто от 1 януари и въвеждане на швейцарското правило от 1 юли, по отношение на майчинството, Маслорова заяви, че в залата ще се иска майките да получават през втората година от отпуска си по майчинство 310 лв., колкото ще бъде минималната работна заплата, да се увеличи фонд безработица, както и да се промени размера на детските - от 35 на 50 лв. за всяко дете. "Ние направихме такава сметка - един час полет с хеликоптер струва 9824 лв. Като се раздели тази сума на 35 лв., колкото са детските за едно дете на месец, се получава, че това са парите за 280 деца за един месец" - каза депутатът от Коалиция за България. Предложението за данък върху лихвите има шанс да отпадне, каза още тя, ако синдикатите го оспорят пред ВАС, защото то не е било част от обсъжданията на Тристранния съвет. НДТ

 

ОЩЕ ЩЕ СКУБЯТ ОТ НАРОДА

Заплати – Левон Хампарцумян с най-високото възнаграждение сред банкерите у нас, 200 хиляди на месец

 


Сходни връзки

П. ДИМИТРОВ: "НАДЯВАМ СЕ ПИЦАРИЯТА НА ДЯНКОВ ДА ЗАТВАРЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди