изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:29 EEST
Скала на Марс изненада учените    
Любопитно Марсоходът "Кюриосити" взе първите проби от повърхността на Червената планета. Анализът стана огромна изненада за учените. Марсоходът използва механичната си ръка, лазер и спектроскопа КемКам (Chemical Camera). В съобщението на инженерите се казва: "Кюриосити" за първи път изследва с роботизираната си ръка достатъчно голям камък с размери на футболна топка. След това с помощта на лазера и спектроскопа взе проба като изпари неголяма част от скалата, наречена "Джейк Матиевич".


"Получените резултати от изследването на химическия състав със спектроскопа станаха огромна изненада", отбелязват от лабораторията, цитирани от ИТАР-ТАСС и БГНЕС. "Предполагахме съвсем друг състав, а този камък се оказа богат на натрий и калий. В камъка се съдържа мозайка от отделни минерали с изобилие на цинк, хлор, бром".

"Засега се затрудняваме да съобщим възрастта на тези породи, но камъните напомнят на редки видове вулканични породи, които се намират на Хаваите", отбелязва ученият Едуард Солер.
"Предварително можем да говорим, че са образувани при високо налягане и на места, на които е можело някога да присъства вода".

Освен това учените уверяват, че намереният по-рано блестящ предмет няма да попречи на работоспособността на "Кюриосити".
"Предполагаме, че това е защитният екран, предназначен да пази корпуса и електрониката по време на кацането. Това може и да е елемент от комплекса за приземяване. Във всеки случай "Кюриосити" е здрав", казват учените.

С дистанционното управление на апарата се занимават 24 специалисти от лабораторията. "За всеки етап от придвижването е необходима изключително сложна програма и огромна концентрация", отбелязва сътрудникът на лабораторията на НАСА Браян Купър. Екипът от програмисти работи денонощно над компютърните кодове.  http://it.dir.bg

 


Сходни връзки

Скала на Марс изненада учените | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди