изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:00 EEST
И Литва зави наляво и към Русия. Скандален милионер спечели изборите    
По светаЧастичните резултати от състоялите се вчера парламентарни избори в Литва донесоха успех на опозиционната Партия на труда на родения в Русия милионер Виктор Успаских, предаде Асошиейтед прес, като се позова на данни от Централната избирателна комисия след преброяването на повече от три четвърти от подадените бюлетини.

Резултатите от вота се посрещат като демонстрация на силното неодобрение на икономическите проблеми, мерките за строги икономии на досегашното консервативно правителство и намеренията му да пристъпи към строителството на нова атомна електроцентрала в страната, посочва АП.

Партията на Успаских, наричан "краля на туршиите", като спечелил богатството си от производство на консервирани зеленчуци, печели 23,4% от гласовете. Този резултат дава на партията възможност да се коалира със социалдемократите, спечелили 19,4% от гласовете, и с партията "Ред и справедливост" на Роландас Паксас - бившия президент, отстранен от поста му с импийчмънт заради злоупотреба с власт. Партията на Паксас е на четвърто място с 9,2% от гласовете. 

На трето място е управляващият Съюз "Отечество - Християндемократи на Литва" на премиера Андрюс Кубилюс с 12,3% от гласовете.

Съюзът "Отечество - Християндемократи на Литва" пое властта точно когато Литва, с население 3 млн. души започна да усеща силно влиянието на навлизаше в една от най-дълбоките рецесии в Европа, посочва АП.

Правителството на Кабилюс бе принудено да увеличи данъците и да намали държавните разходи, за да избегне банкрут, но успя да предпази страната от необходимостта да търси спасителни средства от международни финансови институции.

Безработицата в страната е 13%.

Успаских е депутат в Европейския парламент и все още е обект на разследване по обвинения в злоупотреба с партийни средства. През 2006 г. той бе принуден да подаде оставка като министър на икономиката заради конфликт на интереси с Русия и съмнения, че дипломата му от московски университет е фалшива.
Дори Партията на труда да спечели най-много места в 141-членния парламент, не е сигурно дали президентът Далия Грибаускайте ще му възложи да състави новото правителство.
Според АП Грибаускайте изпитвала "дълбоки съмнения" в моралните му качества.

Бих могъл да бъда най-добрият министър-председател, но всичко зависи от президента, каза Успаских. Роден в Русия през 1959 г., Успаских се премества през 1980 г. в Литва, тогава съветска република. По-късно той става гражданин на Литва, когато тази страна обявява своята независимост през 1991 г. и прави успешен бизнес в областта на вноса на руски газ и храни. Бизнесменът изгря на литовската политическа сцена през 2004 г. със създаването на партия и успеха й на парламентарните избори. Вместо да стане премиер тогава, той пое икономическото министерство. Още през 2005 г. обаче бе принуден да подаде оставка поради съмнения за лично обогатяване. След това отрече обвиненията, но подаде оставка и като председател на Партията на труда.
На следващата година Успаских напусна Литва и отиде в Русия, докато бившата му партия е обект на разследване за данъчни измами. При завръщането му в Литва през 2007 г. той влиза за кратко в затвора, след което отново печели място в парламента на изборите през 2008 г. Два месеца по-късно неговият парламентарен имунитет е свален. През юни 2009 г. той е избран за евродепутат и така има отново временно имунитет от съдебно преследване. Противниците му свалят имунитета отново през септември 2010 г.

Литовците масово се обявиха против изграждането на нова атомна електроцентрала в страната, предаде Франс прес.

Едновременно със състоялите се вчера парламентарни избори гласоподавателите участваха и в консултативен референдум, в който единственият въпрос бе "Подкрепяте ли строителството на нова атомна електроцентрала в Република Литва?"

С "не" отговориха 61,75% от участвалите в народното допитване, 34,75% гласуваха "за", посочва АФП, като се позова на частични резултати, обявени от централната избирателна комисия.

В референдума са участвали над 50% от регистрираните гласоподаватели в страната, което е необходимо условие резултатите от допитването да бъдат признати за валидни.

Проектът за строителство на атомна електроцентрала във Визагинас бе разработен с цел да заменен реакторът в АЕЦ "Игналина", който бе спрян през 2009 г.в съответствие с поетите от Литва ангажименти при присъединяването й към ЕС през 2004 г.

Проектът, който бе одобрен от парламента през лятото, е предвидено да бъде изпълнен заедно с двете съседни на Литва балтийски държави - Латвия и Естония.

Управлявалото до парламентарните избори в Литва консервативно правителство обяви референдума, организиран по инициатива на социалдемократите, за предизборна маневра.

Резултатите от допитването не са задължителни, но регистрираният на вчерашните избори завой наляво вероятно ще окаже влияние върху развитието на ядрената енергетика на страната, посочва АФП.
http://www.vesti.bg

Управляващата коалиция в Черна гора води на парламентарните избори, сочат предварителни данни

Австрийският канцлер иска да обуздае крайностите на капитализма

Левите сили водят на местните избори в Чехия

 


Сходни връзки

И Литва зави наляво и към Русия. Скандален милионер спечели изборите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди