изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:59 EET
Читателите на Дир: За АЕЦ, срещу данък лихви    
ОбществоИзненадващото намерение на управляващите да обложат с данък лихвите по депозити и срочни влогове среща масово неодобрение, показва анкета на Дир.бг. Онлайн "референдумът" за АЕЦ "Белене" пък е категорично доминиран от привърженици на оспорвания строеж.

Повечето от читателите на Дир.бг (над 51% към 15 октомври) смятат, че данъкът върху лихвите на практика е двойно облагане. Според тях парите, депозирани в банките, вече са обложени с данък, а лихвата е компенсация за инфлацията или  отразява цената на парите във времето.

"Повечето хора нямат големи възможности да спестяват, за да си купят жилище например. Ако човек е спестил за 10 или 15 години например 50 000 лв., лихвата частично е компенсирала инфлацията, но не и поскъпването на имотите", обяснява читател. Последните данни за инфлацията подкрепиха тази позиция.

Около една трета отхвърлят по принцип идеята за нови данъци. Тази категоричност вероятно е реакция на предизборното обещание на ГЕРБ да не увеличава данъците.

Едва 5% са читателите ни, които споделят тезата на финансовия министър Симеон Дянков, че не трябва да има привилегии и базата за облагане трябва да е възможно най-широка.

Въпреки че бе представен като данък върху парите на богатите и като начин да се увеличат пенсиите, анкетата не показва сериозна зависимост от възрастта на респондентите. Хората над 55 години, естествено, са отговаряли по-често с "трябват повече пари в бюджета (за пенсии и т.н.), но все пак такъв отговор са дали само 3.3% от тях. Мнозинството от възрастните (56.6%) смятат, че данъкът засяга вече обложен доход. Най-младите (до 24 години) пък са дали много по-голяма тежест от средното на два по-непопулярни отговора - "Да, защото не трябва да има привилегии" и "Не, защото ще накара банките да вдигнат лихвите" (по 9.8%).

Мъжете са два пъти по-склонни от жените да подкрепят аргумента, че не трябва да има привилегии и като цяло са по-склонни да приемат новия данък.

Допитването за АЕЦ "Белене" категорично се печели от привърженици на ядрената енергетика. Над 43 процента са заявили, че ще подкрепят проекта, а 31% го отхвърлят с различни аргументи. Формулировката на въпроса, около която възникна дискусия, не влияе много силно върху мненията на хората.

Подкрепата за новата ядрена мощност идва предимно от мъжете, показва анкетата - 48% от силния пол са за АЕЦ, докато двата отрицателни отговора са посочени от по-малко от 30% от тях. Жените са разделени поравно между отговорите "За" и "Против" (по 37--37.6%), като техните притеснения за безопасността на АЕЦ са два пъти по-силни от мъжките страхове. Жените са и по-склонни да признаят, че нямат достатъчно информация, докато при мъжете отговорът, повлиян от участието на БСП, е по-изразен.

Младите са много по-големи привърженици на АЕЦ "Белене", като в групата до 24 години двата отговора в подкрепа на проекта събират общо 57%. Тази разлика се дължи основно на отговорите, свързани със самия проект, докато мненията по принцип за ядрената енергетика са балансирани. Само 9.6% от младежите до 24 години и 18% от тези до 35 години намират проекта "Белене" за неизгоден, докато при хората над 55 години този дял е 22.6%. В същото време 30.8% от най-младите смятат, че токът от АЕЦ е най-евтин, докато това мнение се споделя от едва от 16.6% от читателите ни на възраст 45-55 години.
www.dir.bg

 


Сходни връзки

Читателите на Дир: За АЕЦ, срещу данък лихви | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди