изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 16:41 EEST
Първи случаи в Европа, заразата иде от Афганистан    
Здраве Смъртоносен вирус „Армагедон“ ни връхлита, предупреждават британски учени. Според тях новата пандемия е на прага ни. Заболяването започва внезапно с главоболие, температура, треска, болки в стомаха и повръщане. След няколко дни, вместо да отшуми вирусът, състоянието на болните рязко се влошава и получават кървене от очите и ушите като изходът е фатален в 30% от случаите.

Според вестник „Дейли Мейл“ става дума за Crimean-Congo Viral Hemorrhagic Fever. Във Великобритания вече е регистриран първият случай на болен от опасния вирус. 38-годишен монтьор от Глазгоу се връща от сватбата на брат си в Афганистан със симптомите на заболяването. Той умира в отделение със специален режим за инфекциозни болести в Лондонската кралска свободна болница. След проведените изследвания лекарите установяват, че неговата болест е широко разпространена сред домашните и диви животни в Африка и Азия.

Починалият 38-годишен мъж обаче не е единственият случай на болен от подобна инфекция. Миналия месец 49-годишен пациент, чието име също не се споменава, постъпва в болница „Свети Томас“ в Лондон с треска, силна кашлица и затруднено дишане. Лекарите му поставят диагноза Тежък остър респираторен синдром или ТОРС. Но кръвните проби сочат, че не това е диагнозата. Медиците не успяват да разпознаят инфекцията, защото не е нито една от познатите до момента. Мъжът наскоро се бил върнал от Катар. Оказва се, че неговият вирус е действително от „семейството“ на ТОРС, но е мутирал и вече е нещо съвсем ново. Той се предава от животни, не от хора. Скоро мъжът получава бъбречна недостатъчност и умира.

Според вирусолога проф. Джон Оксфорд от болница „Кралица Мери“ към университета в Лондон светът трябва да е готов за нова пандемия от вирус, който е предаден от животни. „Тя ще удари планетата през следващите пет години, като потенциалния ефект върху човешката раса ще е унищожителен. Подобна зараза ще бъде причинена от нов щам супер вирус, който ще е изключително заразен и ще дойде от животни в Африка или Азия“, обясни още професорът. Той даде за пример испанския грип, който погуби около 100 млн. души по света между 1918-1919 г. Учените смятат, че той е тръгнал от дива птичка. http://www.svobodnoslovo.eu

 


Сходни връзки

Първи случаи в Европа, заразата иде от Афганистан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди