изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:07 EEST
15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН    
ОбществоНа  днешния ден, 15 октомври, отбелязваме Деня на белия бастун.   На 6 октомври 1964 година е подписана резолюция на конгреса на САЩ, която е подписана и от президента Линдън Джонсън , като 15 октомври е обявен за ден на белия бастун.

По-късно, през 1970 година Международната федерация на слепите обявява този ден за Международен ден на белия бастун, а  след 10 години, през февруари  1980 г.,       Президиумът на Световния съвет за благополучие на слепите (по-голямата и по-стара световна организация на слепите),  по предложение на председателя на комитета по рехабилитация,  взима също решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун.

В изпълнение на решението на Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите,  ръководството на Съюза на слепите в България през месеците септември и октомври на 1980 г. организира редица мероприятия за първото ознаменуване у нас на Международния ден на белия бастун.
Белият бастун е признат и като знак за тежко зрително увреждане, и като символ за  самостоятелността на хората без зрение. Той не само сигнализира на останалите хора за липсата  на зрение у неговите носители, но засега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и  придвижване на незрящите в пространството. НДТ

 


Сходни връзки

15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди