изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:28 EEST
Свлачище разруши фара край Кранево и затрупа рибарски фургони /СНИМКИ/    
НовиниОгромно свлачище се е активирало в района между Златни пясъци и Кранево, предаде БГНЕС. Ивицата, обхваната от свлачището, е близо 2 километра, като най-засегнато е рибарското селище на брега на морето.

Пътят, слизащ към морето, е напълно разрушен, има затрупани рибарски фургони, които се намират на плажа. Спрени са водата и токът към съседните вили.

Свлачището се е активизирало в неделя. Свлекли са се няколко десетки хиляди кубика земни маси. От тогава до днес са нанесени огромни материални щети. В момента Гражданска защита е отцепила района.

100-годишен морски фар, намиращ се в района, също е разрушен напълно. Данни за придвижването на земните маси към морето има още от 1995 година, предаде БНТ. Но по-сериозни признаци предвещаващи катастрофалното свличане са се появили през февруари тази година. Тогава са поставени предупредителни табели в местността "Екрене", където се намира фара.
Има опасност, ако не се вземат мерки, да се затвори главният път Златни пясъци-Кранево, защото той е само на 40 метра от свлачището, предупреди кметът на община Аксаково Атанас Стоилов, цитиран от "Стандарт Нюз".

„В момента гледката при свлачището е като лунен пейзаж. Фарът е на 100 процента унищожен, засегнати са и няколко вили в близост до свлачището. Няколко автомобила останаха блокирани в долната част на свлачището, близо до морето защото пътят там е напълно разрушен. Добрата новина е, че няма пострадали”, посочи още кметът, цитиран от "Фокус".

В ранния следобед комисия направи оглед в района на свлачището. Специалистите потвърдиха, че ако не бъдат взети спешни мерки може да пропадне пътят Златни пясъци - Кранево, предаде БНТ. Община Аксаково ще възложи на Геозащита - Варна изготвянето на проект за укрепване. Пари ще се търсят от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.
dir.bg










 


Сходни връзки

Свлачище разруши фара край Кранево и затрупа рибарски фургони /СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди