изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:54 EEST
НОВ УЖАС В БУРГАС! Трафопост се взриви в жилищен блок    
Новини Трафопост се взриви в жилищен блок в Бургас. Има леко пострадали хора, въпреки че при инцидента живущите са напуснали блока половин час преди взрива. Трафопостът е собственост на EVN.  Хората разказаха, че половин час преди взрива са усетили силна миризма. Те са извикали екипи на 112, за да видят какъв е проблемът, но трафопостът се е взривил. Унищожени са магазините, които са в кооперацията и са засегна доста жилища, намиращи се в блока.


Кметът на Бургас Димитър Николов каза пред Нова телевизия, че все още няма яснота за причината за взрива. Той съобщи, че тази сутрин ще се направи обследване на сградата и ако тя е опасна за хората, те ще се настанят във временни жилища. Кметът призова да бъде променен Законът за градоустройствения план и да не се дава възможност на компаниите да изграждат трафопост в жилищен блок.

Една жена от пострадалата сграда е настанена в хотел, заради невъзможността тя да се прибере в дома си. EVN ще поеме всички разходи по възстановяване на щетите. Хората са изплашени и стоят навън, около блока.

Знае се, че взривът е станал след посещение на служители на EVN. Около 12 часа електричеството е спряло. Двама души са дошли и са отстранявали повреда до към 2 часа. Сградата се намира до старата поща в града и железопътната гара.

***

Има Господ! Всичко стана за секунди. Това сподели пред bTV Ани Колева, чийто апартамент бе буквално изтърбушен от взрива на трафопоста в бургаски блок, намиращ се в центъра на града.

“Стояхме с техниците до 2 без 20 излизаха волотви дъги. При положение, че има извикан екип, единият от техниците изглеждаше видимо неадекватен. Не можеш да дойдеш, да смениш един бушон и да кажеш – всичко е наред. Това, че усетихме дима, ни спаси. Ако беше се случил само взривът, щяхме да сме мъртви. Ние просто нямаме апартамент. Двете стаи са изтърбушени”, разказва още жената.

“Плочата на апартамента я няма, мебелите са на мястото, където се намираше трафопоста. Всичко е сякаш изрязано с нож”, споделя съпругът на Ани.

“Около 2 и нещо невероятен дим се появи отвсякъде, взе да нахлува в стаята.. По това време разговаряхме със 112 в този момент се чу взрив, токът спря, всичко се стовари на земята и после видях, че етажът го няма. Децата вече бяха изведени, но аз не знам как съм останал жив. Минавах по инстинкт през апартамента и успях да се измъкна”, разказва още мъжът.

***

Трафопостът е тук, откакто е построен блокът. Подавали сме жалби до EVN, но никой не откликна на молбите ни. Имало е инциденти, за да се стигне до там да се подават жалби. Преди 3 години другата част на блока се санира. Тогава изрично ги помолихме да си изнесат трафопоста от блока. Както е по закон. Това остана глас в пустиня. Смениха елтаблата и това беше. Това каза пред bTV домоуправителката на злополучния блок Даниела Ганева.

Тя разказа още: “Простирайки прането, аз видях как от решетките на трафопоста излиза дим и светлина. Обадих се на 112. От EVN ми се обади един доста сънен глас. Обясних, че трафопостът гръмна. В 12,02 ч. дойдоха. Аз искам смело да кажа, че единият от работниците беше във видимо неадекватно състояние. Дали беше сънен или дрогиран, но той едва влизаше и излизаше. Не искам да коментирам какво е употребил, не е моя работа. Но това, което ме впечатли е, че те дори нямаха хубав фенер, който да освети да видят какво правят".

"До 2,20 ч. те работиха. Тръгнаха си, ние се прибрахме по домовете си и към 3 без нещо видях червена светлина. Това беше волтова дъга. След което се чу огромен трясък. В момента, в който видях вълната, бях на 112. Казах им: “Пращайте линейки”. Благодарим на полицията, пожарната, "Бърза помощ" – на всички, които се отзоваха и си свършиха на този етап работата”, разказва Даниела Ганева.

**********

От трафопоста излизаше непрекъснато топлина. Това, което всеки нормален гражданин знае, е че в блоковете не трябва да има трафопостове. Шефът на пожарната ми обясни, че нашият трафопост е маслен. Което е бомба със закъснител. Това сподели пред bTV домоуправителят на взривения от трафопост блок в центъра на Бургас.

Според Даниела Ганева никой от електроразпределителното дружество не е реагирал на многократните жалби на домсъвета и съкооператорите й.

Според началника на пожарната в Бургас, цитиран в прекия ефир: “Не е прецедент да има трафопостове в жилищни блокове, но взривилият се тази нощ е бил обезопасен да издържи при пожар, не и при толкова мощен взрив”.

От EVN до момента отказват коментар. Съобщават само, че правят собствено разследване по случая.

Освен разрушените апартаменти, от ударната вълна на взривилия се трафопост  малко преди 3 часа тази нощ, са избити стените и три магазина. Хората още са в шок. И продължават да твърдят, че е чудо, че са останали живи.

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

НОВ УЖАС В БУРГАС! Трафопост се взриви в жилищен блок | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди