изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:20 EET
Техническият университет сред най-нередовните според Сметната палата    
НовиниСамо 6 министерства и ведомства, 7 общини и 11 висши училища са получили заверка на годишните си финансови отчети от Сметната палата без забележка. С „обръщане на внимание" са заверени отчетите на 29 министерства и ведомства, 82 общини, 18 държавни училища заради открити грешки. С резерви са заверени отчетите на 8 министерства, 42 общини и 6 държавни висши училища заради съществени грешки и несъответствия.

Сметната палата е отказала да завери отчетите на 4 общини (Борован, Бяла Слатина, Септември, Бобошево и на Техническия университет). При тях са констатирани драстични съотношения на стойността на нарушенията и бюджетите им.
Експертите са открили неосчетоводени активи, вземания и задължения, неправилно осчетоводено приходи и разходи, неправилно отразяване на финансовите потоци.

В Техническия университет е констатирано, че има незаприходени активи - земи и терени на 11 сгради, за които дори нямало документ за собственост. Има други 15 сгради, които са осчетоводени, но нямат документ за собственост, посочиха още от Сметната палата.
Председателят на Сметната палта проф. Валери Димитров съобщи още, че в някои общини са установени поредица случаи на нецелево изразходване на такса битови отпадъци.
„Това негативно кметско ноу хау не е за препоръчване - да се харчат парите на хората, дадени за чистота за други цели", подчерта Валери Димитров.

Той каза още, че в община Генерал Тошево има данни за измама, тъй като е открито използване на разходно-оправдателни документи от юридически лица без регистрация в търговския регистър и Булстат.
За откритите несъответствия и грешки в отчетите на министерства и ведомства от Сметната палата посочиха, че например в Министерството на отбраната има незаверени активи, отклонения и несъответствия, допуснати във второстепенните разпоредители и поделенията. Същото е и за Министерския съвет.

По думите на Валери Димитров областните администрации, които са преминали към МС, влошават счетоводната картина. В областните администрации са допуснати съществени отклонения по отношение на счетоводното отчитане.
В БАН също има констатирани нередности - част от институтите не са отчели приходите и разходите си от стопанска дейност. Има заведени активи, сгради на по ниска стойност от пазарната стойност.

Една сграда, чиято данъчна оценка възлиза на 4 млн. лева е заведена за 200 хил. лева,а става въпрос за представителна 8-етажна сграда, посочиха от Палатата.

Държавните институции, чиито отчети са заверени с резерви са Министерски съвет, Министерство на външните работи, Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната, Социалното министерство, Земеделското министерство, Националния статистически институт, БАН, Висше транспортно училище „Тодор Каблешков", Висше строително училище „Любен Каравелов", Лесотехнически университет, Минно-геоложки университет, Национална художествена академия, Югозападен университет „Неофит Рилски".
Става въпрос за финансовите отчети за 2011 година, уточниха от Палатата.

http://news.ibox.bg

 


Сходни връзки

Техническият университет сред най-нередовните според Сметната палата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди