изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:45 EEST
МЕРЯТ КОСТНАТА ПЛЪТНОСТ И РИСКА ОТ ОСТЕОПОРОЗА    
Здраве

Регионалната здравна инспекция в Добрич се включва с отбелязването на Световния ден за борба с остеопорозата, който се чества на 20 октомври. Тази година мотото е "Овладейте фрактурите".



В България в рамките на октомври под егидата на Министерство на здравеопазването ще се проведат събития в 22 града в страната с участието на Регионалните здравни инспекции и в партньорство с общините, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Събитията са планирани и координирани от асоциация „Жени без остеопороза“.         Кампанията „Овладейте фрактурите“ цели да затвори празнината, която поставя милиони пациенти в риск от бъдещи фрактури и да направи реалност вторичната превенция на фрактурите.

През 2012 г. информационните събития, посветени на Световния ден за борба с остеопорозата, са насочени към превенция на фрактурите и последиците от тях като обездвижване и ранна инвалидизация на болните с остеопороза. Познаването на рисковите фактори, навременните промени в начина на живот, свързани с правилно хранене и подходяща физическа активност са фактори, които в дългосрочен план допринасят за ограничаване на фрактурите, вследствие от чупливостта на костите.

По повод световния ден РЗИ-Добрич, е планирала информационна кампания за определяне на личния риск от остеопороза и измерване на костна плътност на преференциална цена от 5 лв. Тя ще се проведе на 25 октомври в залата на здравната инспекция от 9 до 17 часа.

Остеопорозата е позната като „тихата епидемия“, защото загубата на кост е неусетна и безсимптомна, докато не настъпи счупване. Към астрономическите цифри на остеопорозни счупвания всяка година трябва да се добавят и недиагностицираните фрактури, поради неосведоменост и липса на здравно образование в обществото. Много хора живеят с артритни болки или стари наранявания на костите и ставите и лесно пренебрегват болката, която може да е сигнал за фрактура. Ако страдате от периодични или продължителни болки в гърба, ставите или бедрото – не ги пренебрегвайте – потърсете лекар, за да си направите изследване. Възможно е да имате остеопороза или остеопения и дори да не знаете за това. Хора със стари и нелекувани фрактури могат да получат редица  усложнения, като загуба на тегло, изкривяване на гръбнака, познато като „вдовишка гърбица“, притискане на стомаха и белите дробове – сериозни проблеми, изискващи спешно лечение. НДТ

 


Сходни връзки

МЕРЯТ КОСТНАТА ПЛЪТНОСТ И РИСКА ОТ ОСТЕОПОРОЗА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди