изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 13:16 EEST
Германия поиска фискален господар на ЕС    
Европейски съюзГермания предлага разширяване на правомощията на еврокомисаря по икономиката, които да му позволяват да отхвърля национални бюджети като нова голяма стъпка към фискален съюз и нов договор за ЕС.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле пусна тази бомба в разговори с германски журналисти по време на полет от Азия и очевидно имаше благословията на канцлера Ангела Меркел, пише британският вестник „Дейли телеграф”, цитиран от "Фокус".
Така Германия заяви прекомерно високата си цена за запазването на Гърция в еврозоната и за своето съгласие за мащабни закупувания на ценни книжа от Европейската централна банка, коментира изданието.

„Когато повдигам такива предложения, може да приемете, че канцлерът е съгласен”, каза той.

Чиновници в Брюксел реагираха в потрес. „Ако това е изискването, няма да как да стане. Никой в Съвета не иска нов договор”, заяви дипломат от ЕС. „Имаме фискално споразумение и достатъчна фискална дисциплина. Дори и холандците не искат комисар да им казва как да облагат и харчат”, посочи той.

Европейските лидери се готвят за своя първи голям дебат тази седмица (на 18 и 19 октомври) по водените от Германия усилия за пълноправен фискален съюз за еврозоната, като остават сериозни различия между Берлин, Париж и други столици по отношения на много от ключовите компоненти, пише на свой ред британският „Файненшъл таймс”. Отделен бюджет за еврозоната, единен надзор на европейските банки, обвързващи бюджетни договори за страните-членки на еврозоната и форма на съвместно гарантирани заеми за финансиране на хазната на еврозоната са в дневния ред за срещата на Европейския съвет, въпреки че на нея не се очакват решения.

Волфганг Шойбле вече посочи, че „трябва да предприемем по-големи стъпки в посока на фискалния съюз” и призова за повече правомощия за Брюксел да налага вето на разточителните национални бюджети.
„Трябва да използваме този шанс”, каза министърът. Този призив обаче беше отхвърлен от високопоставени чиновници от както в Париж, така и в Берлин, които казаха, че подобен ход все още не е необходим.

Швеция не смята да влиза в банковия съюз на ЕС, защото не желае да покрива загубите на финансовите институции на други страни. Това заяви вчера след преговори с германския канцлер Ангела Меркел шведският премиер Фредрик Рейнфелд, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.
http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Германия поиска фискален господар на ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди